Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χουντίτης- Ένα σπάνιο ορυκτό στη γη της Κοζάνης 

Το ορυκτό Χουντίτης- Υδρομαγνησίτης που εξορύσσεται στα Λεύκαρα Σερβίων Κοζάνης, είναι ένα σπάνιο προϊόν, το οποίο διαθέτει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα η Ελλάδα.    

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, έβαλε το κράνος ασφαλείας και το ειδικό γιλέκο σήμανσης για να μπεί στην στοά του ορυχείου.

Το ελληνικό υπέδαφος κρύβει κοιτάσματα από άγνωστα ορυκτά, με ευρύτατες εφαρμογές στη βιομηχανία, που εκπλήσσουν τους αδαείς και προκαλούν την απληστία όσων γνωρίζουν.   

Τα κοιτάσματα εντοπίζονται στην περιοχή της Κοζάνης, σε πάχος έως 5 μέτρων,  μεταξύ Λευκάρων και Νεράϊδας. Έως το 1990 ήταν σε Ελληνικά χέρια, αλλά έπειτα πέρασε σε μια κοινοπραξία, όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Μαργωμένος, μεταλλειολόγος- μηχανικός.

Σύμφωνα με τον κατάλογο Εξαγωγέων & Προμηθευτών ανθρακικού μαγνησίου Ελλάδας της Volza , υπάρχουν 20 ενεργοί εξαγωγείς ανθρακικού μαγνησίου στην Ελλάδα, εκ των οποίων η SIBELCO HELLAS SA κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς με 116 αποστολές. Τα αποθέματα χουντίτη στα Λεύκαρα Κοζάνης υπολογίζονται σε 4 εκατ. τόνους. Η παραγωγή πρώτης ύλης κυμαίνεται από 19.000 έως 24.000 τόνους.

Είναι σπάνιο στην παγκοσμία αγορά. Άλλο ένα κοίτασμα βρέθηκε στην γειτονική Τουρκία, αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά, που υπολείπονται του ελληνικού.

Οι εφαρμογές του είναι πολλές. Κυρίως στα βιομηχανικά καλώδια, λόγω του ότι το υλικό αντέχει σε θερμοκρασίες άνω των 200-300 βαθμών Κελσίου, και λόγω της συστάσεως του αποτρέπει την ανάφλεξη. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μαργωμένο, χρησιμοποιείται σε βιομηχανίες γυαλιού, κεραμικών, σε κατασκευές, επιστρώσεις, πολυμερή και για τον καθαρισμό του νερού. Τέλος, χρησιμοποιείται στα χρώματα αντικαθιστά άλλα υλικά, στα μονωτικά και τέλος στα σπάντεξ υλικά στην κλωστοϋφαντουργία, ενώ είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον, σε σχέση με άλλα.   

Το υλικό που διατίθεται στην αγορά είναι ένα µίγµα χουντίτη – υδροµαγνησίτου σε ποσοστό 60% και 40% αντίστοιχα, µε κύριες χρήσεις ως πληρωτικό (filler) στα πολυµερή κ.α..

Εκείνο που αφορά τα αδιάβροχα ρούχα και άλλα παρεμφερή είδη, είναι πως έχουν διαπιστωθεί ως απολύτως ακατάλληλα και επιβλαβή για την υγεία παιδιών και ενηλίκων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More