Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρ. Τριαντόπουλος: Η πρώτη αρωγή προς 4.927 πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας έφτασε τα 14,7 εκ. €

Η εφαρμογή του σχεδίου της κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου συνεχίζεται στη Θεσσαλία, έχοντας στον πυρήνα του την παροχή της πρώτης αρωγής προς νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα, μέσα από 19 καταβολές της πρώτης αρωγής, μέχρι τώρα, προς όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και σε συγκεκριμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, έχουν χορηγηθεί 119,2 εκατ. ευρώ προς 33.000 πλημμυροπαθείς. Πρόκειται για καταβολές, μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις, σε χρόνους που δεν έχουν σχέση με το παρελθόν, όπως, φυσικά, και το μέγεθος της καταστροφής δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες του παρελθόντος, καθώς πρώτη φορά βρισκόμαστε μπροστά σε τόσο μεγάλης έκτασης βλάβες στην περιοχή μας.

Και, φυσικά, στις περιοχές αυτές περιλαμβάνεται και η Μαγνησία, στην οποία μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 14.716.475 ευρώ προς 4.927 πλημμυροπαθείς, είτε πρόκειται για νοικοκυριά, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες, είτε πρόκειται για αγρότες, είτε πρόκειται για κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα, έχουν καταβληθεί 5.577.544 ευρώ προς 1.649 δικαιούχους για την κάλυψη της οικοσκευής και τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες και 568.931 ευρώ προς 118 δικαιούχους για την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περιπτώσεις χορήγησης ενίσχυσης για την οικοσκευή αφορά το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο του ‘Daniel’, καθώς η αποζημίωση της οικοσκευής από τις ζημιές που προκλήθηκαν από το πλημμυρικό φαινόμενο ‘Elias’ υλοποιείται από το Δήμο Βόλου και τις υπηρεσίες του μέσω της έκτακτης επιχορήγησης αυτού από το κράτος.

Επίσης, έχουν καταβληθεί 8.570.000 ευρώ προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι καταβολές πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες καθορίζονται από τα στοιχεία που έρχονται προς διασταύρωση στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον ΕΛΓΑ, ενώ οι καταβολές πρώτης αρωγής προς τις επιχειρήσεις καθορίζονται από τα στοιχεία που αποστέλλονται από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Μέχρι τώρα, λοιπόν, από το σύνολο του καταβληθέντος ποσού των 8.570.000 ευρώ, τα 5.626.000 ευρώ έχουν καταβληθεί προς 1.729 επιχειρήσεις, τα 2.762.000 ευρώ έχουν καταβληθεί προς 1.381 αγρότες και τα 182.000 ευρώ προς 50 κτηνοτροφικές μονάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «συνεχίζεται κάθε εβδομάδα η καταβολή της πρώτης αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, καθώς και της Μαγνησίας, σε συνέχεια διασταυρώσεων και ελέγχων που γίνονται από τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που εδράζονται στις αυτοψίες, αλλά και στη ροή στοιχείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη Μαγνησία, μέχρι τώρα, έχουν καταβληθεί 14,7 εκατ. ευρώ προς 4.927 νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρηματίες και κτηνοτρόφους. Από το εν λόγω ποσό, περισσότερα από 1.700 νοικοκυριά έχουν λάβει πάνω από 6 εκατ. ευρώ για οικοσκευή, πρώτες ανάγκες και έναντι της στεγαστικής συνδρομής, ενώ 3.160 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν λάβει περισσότερα από 8,5 εκατ. ευρώ ως πρώτη αρωγή. Παράλληλα, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας συνεχίζεται η προεργασία, ώστε την καταβολή της πρώτης αρωγής, να ακολουθήσει η προκαταβολή προς επιχειρήσεις που θα αντιστοιχεί στο 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Μία προκαταβολή με στόχο να καταβληθεί πριν το τέλος του 2023 και, φυσικά, να συνεχιστεί, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρηματίες και οι αγρότες της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας. Το έργο, λοιπόν, συνεχίζεται εντατικά, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More