Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χωροταξία νέας Βουλής: Οι νέες θέσεις των κομμάτων και οι γκρίνιες για τους «Σπαρτιάτες»

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των 300 βουλευτών του Κοινοβουλίου. Με τα θεωρεία γεμάτα από την παρουσία των συγγενικών τους προσώπων, οι παλιοί αλλά και τα 100 «πρωτάκια» της νέας οκτακομματικής Βουλής ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ωστόσο, η διαφορετική χωροταξία στη νέα σύνθεση της Βουλής έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η χωροταξία της Βουλής. Ως είθισται οι βουλευτές καταλαμβάνουν έδρανα ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση, δηλαδή δεξιά ή αριστερά και τα μπροστινά έδρανα ανάλογα με τη δύναμή τους. Στη χωροταξία της Νέας Βουλής, αυτός ο κανόνας δεν εφαρμόστηκε, για όλα τα κόμματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «γκρίνιες».

Στις μπροστινές θέσεις, από δεξιά προς τα αριστερά, είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Στο κέντρο, οι βουλευτές του του ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ και πίσω τους οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης. Στη συνέχεια τοποθετούνται στις έδρες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στη συνέχεια οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος. Πίσω ακριβώς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάθονται οι βουλευτές της Νίκης  αλλά και οι 12 των «Σπαρτιατών». Πίσω από τους βουλευτές του ΚΚΕ έχουν λάβει τη θέση τους οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ οι υπόλοιποι 47 πίσω και δίπλα στην Πλεύση Ελευθερία, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρασκήνιο

Το αίτημα του Βασίλη Στίγκα να τοποθετηθούν οι βουλευτές του στις μπροστινές σειρές των εδράνων, ως 5ο κόμμα απορρίφθηκε. Από την άλλη δεν τοποθετήθηκαν στα ακριανά δεξιά έδρανα. ούτε οι Σπαρτιάτες ούτε η Νίκη, εκεί δηλαδή που καθόταν η Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία φαίνεται πως ήθελε να είναι «μασίφ» και από την άλλη η Ελληνική Λύση δεν ήθελε να γειτνιάζει με τους Σπαρτιάτες, ώστε να μην υπάρξει καμία ταύτιση με το κόμμα του Βασίλη Στίγκα.

Ωστόσο, αυτή η χωροταξία έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός πως οι βουλευτές του ακροδεξιού μορφώματος «Σπαρτιάτες» κάθονται ακριβώς πίσω τους και η ΚΟ τους έχει διασπαστεί μέσα στην αίθουσα.

Η Όλγα Γεροβασίλη ήδη συνομίλησε με τον Κ. Τασούλα προκειμένου να εκφράσει τις ενστάσεις του σχετικά με τη νέα χωροταξία, ενώ ο νέος επικεφαλής της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα. Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Τασούλα, είπε ότι θα εξετάσει το ζήτημα αλλά μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, δηλαδή μέχρι την προσεχή Δευτέρα.

Ανάλυση: Εμαννουέλα Αργείτη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More