Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθαίνει σε παιδιά να αναγνωρίζουν συμπτώματα εγκεφαλικού

Σύμφωνα με τη δρ. Sheila Martins, Καθηγήτρια Νευρολογίας και Πρόεδρο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization – WSO): «Ένας/Μία στους τέσσερις από εμάς θα υποστεί κάποια στιγμή στη ζωή του εγκεφαλικό επεισόδιο, επομένως τα εγκεφαλικά είναι ένα εξέχουσας σημασίας ζήτημα καθώς αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τα καλά νέα είναι ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά γνωρίζουμε όλοι τα κύρια συμπτώματα ώστε να δράσουμε επαρκώς με την αμεσότητα που χρειάζεται;

Όπως στις περισσότερες ασθένειες, η πρόληψη και μάλιστα από την παιδική ηλικία μπορεί να σώσει ζωές! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων, είναι σημαντικό να διαδοθεί στο ευρύ κοινό ότι το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112», εφαρμόζεται για 4η συνεχόμενη χρονιά σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα και χρησιμοποιώντας σούπερ ήρωες μαθαίνει στα μικρά παιδιά και τις οικογένειες τους να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου (Χέρι, Ομιλία, Πρόσωπο και αμέσως να καλούν το 112!) και να σώζουν ζωές!

Τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν και να κάνουν σημαντική διαφορά απλά με το να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της ευρύτερης οικογένειάς τους. Ο απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να γίνει κατανοητό, ότι όταν το εγκεφαλικό “χτυπήσει”, οι γονείς καθώς και οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας μπορούν να επιβιώσουν εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ακέραιη κατάσταση της υγείας τους, χάρη στην αποτελεσματική και άμεση θεραπεία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια (World Stroke Organization) και του Schools for Health in Europe Foundation (S.H.E.), σε συνεργασία με την Angels Initiative.
Η παγκόσμια αυτή καινοτόμα καμπάνια εφαρμόστηκε πιλοτικά με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ αυτήν την περίοδο διοργανώνεται παγκόσμια καμπάνια, με τη συμμετοχή σχολείων από όλον τον κόσμο (34 χώρες) και με στόχο να φθάσει το μήνυμα σε ένα εκατομμύριο οικογένειες.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 900 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα έχουν λάβει μέρος, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να μεταλαμπαδευθεί η γνώση σε οικογένειες και κοινότητες!

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More