Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφίζεται απόψε το ν/σ για τις αυξήσεις στο δημόσιο, μειώσεις φόρων, ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Ψηφίζεται απόψε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μειώσεις φόρων και ενισχύσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το νομοσχέδιο παρότι αρχικά «έδειχνε» οτι θα έχει ευρύτερη συναίνεση (πλέον των 158 βουλευτών της ΝΔ) υπήρξε στροφή 180 μοιρών από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο να τονίζει ότι θα δώσει θετική ψήφο μόνο σε άρθρα του νομοσχεδίου. «Η κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

«Κάνουμε καθαρούς λογαριασμούς με τους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση κάνει πράξη, αμέσως, το 50% των δεσμεύσεων του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και ενώ παραμένουν να ισχύουν στο ακέραιο και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των πολιτών. Όπως πάντως έσπευσε να υπογραμμίσει, η κυβέρνηση θα επιμείνει στη σοβαρή γραμμή στη δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή στην πολιτική που θα κατατείνει σε λογικά, αλλά πάντως πρωτογενή πλεονάσματα, «γιατί αυτός είναι ένας τρόπος για τη μείωση του δημοσίου χρέους, του χρέους όλων μας δηλαδή».

Το πρωί ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, μιλώντας επί του νομοσχεδίου ήγειρε διάφορες μεν ενστάσεις επί άρθρων του νομοσχεδίου, τόνισε όμως χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα δώσει θετική ψήφο επί της αρχής του νομοσχεδίου. Όπως δήλωσε ο κ. Μαμουλάκης «Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά καταδικάζει τη λογική της ασκούμενης δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Λίγη ώρα όμως αργότερα ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, εξέφρασε και αυτός ενστάσεις επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, συμπεριέλαβε και την τροπολογία η οποία επαναφέρει την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο και τόνισε ότι θα δώσει θετική ψήφο μόνο σε άρθρα του νομοσχεδίου. Όπως είπε ο κ. Φάμελλος «Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τον πολυδιαφημισμένο εκσυγχρονισμό του κυρίου Μητσοτάκη. Είναι αποσπασματικές ρυθμίσεις. Είναι κλασική πολιτική επιδομάτων. Το είπαν και οι φορείς. Προφανώς και θα ψηφίσουμε όλα τα άρθρα που δίνουν έστω και κάτι λίγο στην κοινωνία. Θα σας. Θα ξεκαθαρίσουμε όμως και στην κοινωνία ειδικότερα ότι είναι πολύ λιγότερα από ότι χάνουν. Και δεν είναι μεταρρυθμίσεις, όχι. Πασαλείμματα είναι».

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ευθύς εξαρχής δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το ίδιο θα πράξει και το ΚΚΕ.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, που είχε διατηρήσει επιφυλάξεις για την τελική στάση του κόμματός του, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να καταψηφιστεί διότι περιλαμβάνει οριζόντια αποσπασματικά μέτρα που κινούνται σε επιδοματική λογική, μια λογική που δεν μπορεί να στηρίξει τους πολίτες, δεν αντιμετωπίζει μείζονα ζητήματα όπως την ακρίβεια και τα προβλήματα στέγασης.

«Το πρώτο νομοσχέδιο της νέας τετραετίας της ΝΔ περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα αποσπασματικά, συνεχίζεται η επιδοματική λογική. Μια από τα ίδια. Και μόνο αυτός ο λόγος είναι για εμάς λόγος για να καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς είμαστε εδώ για να αναδείξουμε την βασική πρότασή μας για το δημογραφικό, την κλιματική αλλαγή και τις ανισότητες», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος και εξήγησε ότι σε αυτά τα τρία κρίσιμα μέτωπα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφύγει να δώσει ολοκληρωμένη απάντηση και δείγμα γραφής αυτής της πολιτικής της είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Σπαρτιάτες εξέφρασαν επιφυλάξεις επί του νομοσχεδίου, η Ελληνική Λύση θα δηλώσει «παρών», όπως και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ η Νίκη θα το καταψηφίσει.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More