Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφιακό παραμύθι με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει καθήκοντα συγγραφέα, τότε ο κόσμος αρχίζει να ονειρεύεται σε μια νέα διάσταση.

Ο Δημήτρης Ευαγγέλου, Διευθυντής 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άρτας, είχε μια πρόκληση για τους μαθητές του, και εκείνοι άδραξαν την ευκαιρία για να συγγράψουν με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ένα παραμύθι, όπως αυτά που θα διαβάζονται στο μέλλον.

Στα 30 χρόνια που εργάζεται σε δημόσιο σχολείο οι μαθητές του κατάφεραν να τον συγκινήσουν με τα επιτεύγματά τους, λέει ο κ. Ευαγγέλου.

Το πως εξελίχθηκε η διαδικασία εξηγεί ο μαθητής του λυκείου Παύλος Στασινούλας. «Αφού επέλεξαν τις καλύτερες ιδέες για το περιεχόμενο των τριών παραμυθιών έδωσαν εντολές στην ΑΙ να δημιουργήσει το κείμενο και τις εικόνες για το κάθε ένα παραμύθι».

«Μια νυχτοπεταλούδα συναντά ένα λουλούδι, μέσα από το οποίο βγαίνει μια νεράιδα, που προσφέρει ελπίδα στον κόσμο». Αυτή είναι η περίληψη μιας εκ των τριών ιστοριών. Η τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβε να δημιουργήσει ένα παραμύθι με βάση μια νυχτοπεταλούδα και μετά στο play-ground η ΑΙ δημιούργησε τις εικόνες που το συνοδεύουν.

«Στόχος της προσπάθειας ήταν να συγκεκριμενοποιήσουν τα παιδιά την σκέψη τους και να ορίσουν παραμέτρους για το τι ακριβώς ήθελαν» σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου. Έτσι, μαθαίνουν να φιλτράρουν το διαδίκτυο, τι έχει να τους προσφέρει και επιλέγουν τι επιθυμούν για να το υλοποιήσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Προς το παρόν η συμμετοχή του ανθρώπου ως πιλότου, καθοδηγητή και εντολέα δείχνει αναγκαία. Όταν όμως η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI) αναλάβει δράση τότε ίσως τις προτάσεις για το τι θα ήθελε ένας χρήστης να τις υποβάλλει μια μηχανή, που θα κατευθύνει τις επιθυμίες και την σκέψη του.

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον οι αναγνώστες μικροί και μεγάλοι θα ζητούν κατά παραγγελία ένα μυθιστόρημα του “γούστου” τους και θα μπορούν να δίνουν την πλοκή και το τέλος που επιθυμούν. Οι συγγραφικοί πειραματισμοί με την ΑΙ σε κείμενα σαιξπηρικής γλώσσας έδωσαν αποτελέσματα. Ίσως όχι τόσο μεγάλης συναισθηματικής έντασης, αλλά ικανά να παραπλανήσουν έναν όχι ιδιαίτερα απαιτητικό αναγνώστη.

Ήδη σε κάποιες ειδήσεις και προβολές ντοκιμαντέρ σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα υπάρχει η υποσημείωση της συμμετοχής της ΑΙ, ενώ λογοτεχνικά κείμενα μοιάζουν να μην έχουν να ζηλέψουν κάτι από καταξιωμένες συγγραφικές πένες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More