Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ψυχρός πόλεμος» Τουρκίας – Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απολογήθηκε δημόσια, ο Ερντογάν αδιαφορεί για τις εξωτερικές απειλές

Εν μέσω οργής, κοινωνικής και πολιτικής, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου υποχρεώθηκε σε δημόσια απολογία. Αναγνώρισε πως ήταν λάθος να επιρρίψει ευθύνες στους θεσμούς ασφαλείας για το Μαύρο Σάββατο του Ισραήλ, σε μία στιγμή που ξεκινά η δύσκολη φάση της χερσαίας επιχείρησης.

«Έκανα λάθος. Δεν έπρεπε να πω τα όσα είπα μετά τη συνέντευξη Τύπου και απολογούμαι γι’ αυτό.» Αλλά απέφυγε να αναφερθεί στις ευθύνες που τον καλούν να αναλάβει οι διαδηλωτές με σχεδόν καθημερινές κινητοποιήσεις.

Έσβησε μόνο την επίμαχη ανάρτηση από την πλατφόρμα “X” πως ποτέ δεν ενημερώθηκε αρμοδίως για τα σχέδια της Χαμάς μετά το πυρ ομαδόν που δέχθηκε από κυβέρνηση, πολεμικό συμβούλιο και αντιπολίτευση.

«Οι προσπάθειες αποποίησης των ευθυνών και η μετάθεσή τους στους θεσμούς ασφαλείας αποδυναμώνει τον Ισραηλινό Στρατό την ώρα που πολεμά τους εχθρούς του Ισραήλ», τόνισε ο Γιαΐρ Λαπίντ, επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Την ίδια στάση τήρησε και χθες στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από την έναρξη του πολέμου.

Η απουσία μίας δημόσιας ξεκάθαρης τοποθέτησης τον έχουν φέρει στο επίκεντρο της κριτικής εδώ και μέρες. Μέχρι και ο Υπουργός Οικονομικών του έχει παραδεχθεί ότι το κράτος απέτυχε να προστατεύσει τους ισραηλινούς πολίτες στις 7 Οκτωβρίου.

Το βαρύ κλίμα αποτυπώνεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Το 49% της κοινής γνώμης διαφωνεί ακόμα και με την απόφαση της χερσαίας επιχείρησης με το θέμα των ομήρων να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο.

Ο Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος στην υλοποίηση μιας μεγάλης Τουρκίας

Στο χθεσινό μεγάλο συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν εξέφρασε μόνο τη στήριξή του στους Παλαιστίνιους, αλλά ξεκαθάρισε ότι το Παλαιστινιακό είναι υπόθεση της Τουρκίας.  

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε αμέσως μετά ότι επανεξετάζει τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία και αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απάντησε με νέες κατηγορίες κατά του Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ζήτησε να σταματήσει η βαρβαρότητα των ισραηλινών επιθέσεων και «επέστρεψε» τις συκοφαντίες και προσβολές, όπως ανέφερε, εις βάρος του Ερντογάν περί αντισημιτισμού. 

Υπενθυμίζεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Τουρκία γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας. Με αφορμή την επέτειο αυτή πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο μία επίδειξη ισχύος με μεγάλη –φαραωνική- ναυτική παρέλαση στον Βόσπορο, στην οποία συμμετέχουν 100 πολεμικά πλοία του τουρκικού Ναυτικού. 
 
Νωρίτερα στο μήνυμα του για αυτή την επέτειο ο Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος στην υλοποίηση του οράματος μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας, αδιαφορώντας για τις εξωτερικές και εσωτερικές απειλές, κάνοντας λόγο για τον αιώνα της Τουρκίας που αναδύεται

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More