Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όμηροι στη Γάζα: Η τύχη τους «συνδέθηκε» με 6.000 μαχητές της Χαμάς που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές

Το πρώτο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς από τους ομήρους που κρατάει εδώ και 10 ημέρες είχε επίκεντρο την 21χρονη γαλλοισραηλινή τη Μία Σεμ που εμφανίστηκε χειρουργημένη να εκλιπαρεί για απελευθέρωση. «Υποβλήθηκα σε τρίωρη χειρουργική επέμβαση στο χέρι μου σε νοσοκομείο στη Γάζα. Με φροντίζουν, μου δίνουν φάρμακα», είπε η 21χρονη, ενώ μαχητές της Χαμάς ανέβασαν σε 200 -250 το συνολικό αριθμό των απαχθέντων ισραηλινών και ξένων υπήκοοων. Η μητέρα της 21χρονης ομήρου ικετεύει για τη διάσωση της κόρης της, καταγγέλλοντας έγκλημα πολέμου, ενώ την ίδια ώρα οι οικογένειες δεκάδων άλλων ομήρων με τους οποίους μίλησε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αλεξία Καλαϊτζή, «απαιτούν» από τις ισραηλινές αρχές να εξασφαλίσουν το τέλος της ομηρίας.

Η νεαρή γαλλο – ισραηλινή βρισκόταν στο μουσικό φεστιβάλ στην έρημο Νεκγέβ, όπου σύμφωνα με ισραηλινές πηγές σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι το περασμένο Σάββατο. Το γαλλικό υπουργείο εξωτερικών χαρακτήρισε βδελυρό το βίντεο της Χαμάς, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν διαμήνυσε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε» για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο στρατός του Ισραήλ κατήγγειλε το βίντεο της Χαμάς ως «ψυχολογικό τρόμο εναντίον Ισραηλινών πολιτών», 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι συνομιλεί με τη Χαμάς για την υπόθεση των ομήρων.

Χαμάς: Απελευθέρωση ομήρων εάν αποφυλακιστουν 6.000 μαχητές της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, αποκάλεσε «καλεσμένους» τους ομήρους άλλων χωρών και υποστήριξε ότι θα απελευθερωθούν μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

«Θα τους προστατεύσουμε. Ελπίζουμε να μείνουν ασφαλείς από τη βάρβαρη επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στο πεδίο, θα τους απελευθερώσουμε», υποστήριξε η Χαμάς Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι Ταξιαρχίες αλ-Κάσαμ κρατούν αυτή τη στιγμή 200 ομήρους, ενώ άλλες ισλαμιστικές πολιτοφυλακές κρατούν άλλους περίπου 50 ομήρους.

Λίγες ώρες νωρίτερα η Χαμάς ανακοίνωσε ότι 22 όμηροι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Σε άλλο ανακοινωθέν επισημαίνεται ταυτόχρονα ότι οι όμηροι δεν θα απελευθερωθούν όσο κρατούνται 6.000 μέλη της Χαμάς σε ισραηλινές φυλακές.

Το βόρειο μέτωπο, οι απειλές του Ιράν και η προειδοποίηση αμερικανικής εμπλοκής

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ προέβλεψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «εμπλακούν» εάν ο πόλεμος στη Γάζα κλιμακωθεί, με τη συμμετοχή του Ιράν και της λιβανέζικης, σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο πλευρό της Χαμάς.

«Μια αμερικανική δύναμη βρίσκεται εδώ και είναι έτοιμη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που μετακινήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ανακοίνωση του Πενταγώνου για αποστολή 2.000 Αμερικανών στρατιωτών.

Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε βίντεο με επιθέσεις ακόμη και σε ισραηλινά άρματα μάχης ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε τέσσερις ενόπλους που εισέβαλαν στα βόρεια εδάφη του, δίνοντας και τη σχετική εικόνα.  

Hezbollah destroyed an Israeli tank in a fresh attack pic.twitter.com/ShpnRlT5Gv

— Zynab (@ZynabAlAziz) October 17, 2023

«Αν συνεχιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων, οι μουσουλμανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της αντίστασης θα γίνουν ανυπόμονες και κανείς δεν θα μπορεί να τις σταματήσει», προειδοποίησε ο ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί.

«Κανείς δεν πρέπει να ελπίζει» ότι κάποιες πλευρές, όπως το Ιράν, θα μπορέσουν «να εμποδίσουν τις δυνάμεις της αντίστασης» να αναλάβουν δράση, τόνισε.

Ο Χαμενεΐ αναφερόταν στον «άξονα της αντίστασης», όπως αποκαλούνται ατύπως οι χώρες και οι οργανώσεις που είναι εχθρικές προς το Ισραήλ, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More