Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Όνειρο θερινής νυκτός» η αγορά σπιτιού λόγω υψηλού κόστους

Η αγορά ακινήτων έχει βιώσει πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές των ακινήτων να έχουν ανοδική πορεία, η αγορά σπιτιού για πολλούς μοιάζει μακρινό όνειρο λόγω υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Βαρόμετρο της αγοράς ακινήτων. Τι περιμένουν οι Έλληνες» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ένας στους 2 ενδιαφέρεται για αγορά ακινήτου, πάνω από 6 στους 10 χαρακτηρίζουν παράλογη τη ραγδαία άνοδο των τιμών τα προηγούμενα χρόνια ενώ πάνω από τους μισούς θεωρούν ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν ενώ πτώση βλέπει μόνο το 16%.

Παρά τη γενική εικόνα ενδιαφέροντος για αγορά ακινήτου, οι επενδύσεις διευκολύνονται από τον τραπεζικό δανεισμό. Σχεδόν το 70% όσων συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν δύσκολη ή μάλλον δύσκολη την πρόσβαση, 8 στους 10 θεωρούν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων υψηλά, ενώ σε σχέση με πριν από 6 μήνες το 72,5% δηλώνει ότι έχει λιγότερα χρήματα για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων.

Πάντως οι πολίτες ζητούν μείωση φορολογίας ενοικίων και ΕΝΦΙΑ ως το πρώτο κίνητρο για να μπουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά ενοικίασης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.718 ατόμων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, από 24 Απριλίου μέχρι και την 1η Μαΐου 2024.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σαρόγλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More