Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

4 Απριλίου – Παγκόσμια ημέρα για τα αδέσποτα

Με την νέα νομοθεσία το πρόβλημα των χιλιάδων αδέσποτων στην Κοζάνη παρουσιάζει αισθητή καλυτέρευση, ενώ ιδιαίτερα βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα και στο κυνοκομείο Κομοτηνής.  

Ευαισθητοποιημένη για το θέμα των ζώων η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί στον νομό.

Στην Ελλάδα ζουν 2.000.000 αδέσποτα, εκ των οποίων 7.000 στον δήμο της Κοζάνης. Πως προέκυψε τέτοιος αριθμός;

Ο Σοφοκλής Πινόπουλος, κτηνίατρος, σημειώνει την αδιαφορία των ιδιοκτητών ζώων, που δεν στειρώνουν τα κατοικίδιά τους και στην συνέχεια τα εγκαταλείπουν, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. «Είναι διαφορετικό ένα στειρωμένο ζώο που εγκαταλείπεται από ένα μη στειρωμένο». 

Σύμφωνα με τον νέο νόμο υπήρχε πρόστιμο για όσους δεν στειρώνουν τα τετράποδα, αλλά υπήρξαν ενστάσεις ότι αυτό θα αύξανε τον αριθμό των ζώων που θα εγκαταλείπονταν. Αυτό ίσως να ίσχυε στην αρχή εφαρμογής του νόμου, αλλά στην συνέχεια η υποχρεωτικότητα θα σταματούσε την παραβατικότητα. Επιπλέον, γιατί οι ιδιοκτήτες που επιδεικνύουν αδιαφορία θα εφαρμόσουν μια απλή οδηγία;   

Πρωτοπόροι οι Ολλανδοί το 2010 καθιέρωσαν την 4η Απριλίου ως παγκόσμια ημέρα για τα αδέσποτα. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά. Ο αριθμός τους αυξάνεται και οι δήμοι έχουν επιφορτισθεί με επιπλέον δαπάνες και προσωπικό για να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ειρήνη Τσακίρη καταγράφει την πρόοδο που σημειώνεται στην Κομοτηνή.

Η Ευαγγελία Μουτουσίδου, εκπρόσωπος του κυνοκομείου Κομοτηνής. Εξηγεί ότι το μήνυμά να γίνονται υιοθεσίες αδέσποτων βρίσκει ανταπόκριση.   

Ο δήμος πραγματοποιεί εκατοντάδες στειρώσεις τον χρόνο, αλλά δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί η εγωιστική αδιαφορία κάποιων δήθεν φιλόζωων. «Το ευτύχημα είναι πως δεν παρατηρούνται κακοποιήσεις ζώων».

Η εικόνα το τελευταίο διάστημα έχει βελτιωθεί και στο κυνοκομείο, στους χώρους περίθαλψης και φιλοξενίας των ζώων. Παράλληλα, όπως λέει η κ. Μουτουσίδου επιβλήθηκαν αρκετά πρόστιμα για την μη τοποθέτηση τσιπ στα κατοικίδια. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, δεν είναι απλώς μια ημέρα για να μιλήσουν οι φιλόζωοι για τα λιγότερο τυχερά ζώα. Το άγριο ζώο είναι ένα είδος που γεννήθηκε στη φύση, ενώ ένα αδέσποτο εγκαταλείφθηκε ή χάθηκε. Υπάρχουν εκατομμύρια αδέσποτα ζώα και άλλα τόσα υποβάλλονται σε ευθανασία κάθε χρόνο επειδή δεν βρίσκουν σπίτι. Έτσι, το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης ενός οικόσιτου είναι να το στειρώσει. Γιατί να παράγει περισσότερες γάτες και σκύλους όταν τόσα πολλά αναζητούν απελπισμένα ένα σπίτι; Στο τοπικό καταφύγιο μπορεί να υιοθετήσει ένα αντί να αγοράσει. Στη συνέχεια, με την τοποθέτηση μικροτσίπ στο κατοικίδιο, μπορεί να το βρεί εύκολα αν χαθεί.  

Περίπου 2,4 εκατομμύρια σκύλοι ανταλλάσσονται κάθε χρόνο σε τρεις από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς ιστότοπους που διαφημίζουν σκύλους. Αυτό σε αγοραία αξία ανέρχεται σε σχεδόν 1,5 δις ευρώ ετησίως για τα σκυλιά που διακινούνται διαδικτυακά σε αυτές τις μεγάλες πλατφόρμες. Για πάρα πολλά, αυτό το ταξίδι τελειώνει με θάνατο. Αδίστακτοι έμποροι κερδίζουν σημαντικά χρηματικά ποσά από την πώληση κουταβιών που έχουν εκτραφεί σε άθλιες συνθήκες, τα οποία συχνά είναι άρρωστα και μη εμβολιασμένα, μεταφέρονται εκατοντάδες χλμ. πέρα ​​από τα σύνορα μιας χώρας με πλαστά ή ανύπαρκτα έγγραφα ταυτοποίησης και εμβολιασμού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.   

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More