Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κομισιόν ανακοινώνει πακέτο μέτρων για την ενέργεια στις 18 Οκτωβρίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα και συγεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου μια νέα δέσμη νομοθετικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της κοινής αγοράς φυσικού αερίου έως το 2023, σύμφωνα με το Politico.

Μιλώντας μετά από άτυπη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα, ο επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson δήλωσε ότι τα σχέδια θα αποτρέψουν ένα σενάριο όπου οι χώρες μέλη «θα ανταγωνιζονται το ένα το άλλο» και θα αυξάνουν τις τιμές του φυσικού αερίου.

The @EU_Commission is preparing a package of proposals to be presented next week.

I’m here to hear views on 4 main strands of work:
incentivising demand reduction
intervening on #gas prices
ensuring solidarity between member states
facilitating joint purchases of gas.

— Kadri Simson (@KadriSimson) October 12, 2022

Στο πακέτο που θα γίνει γνωστό την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνεται και μία νομοθετική πρόταση για εναλλακτική ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την Επίτροπο ήδη πολλές χώρες πιέζουν για θέσπιση ανώτατου ορίου (πλαφόν) στην τιμή του φυσικού αερίου, η Κομισιόν όμως προτιμά να πετύχει μειώσεις τιμών μέσω διαπραγματεύσεων με τις χώρες εξαγωγής φυσικού αερίου.

Asked if she will present a gas price cap on the 18.10 : “the proposal [next week] will contains aspects where we have maximal consensual support, so we will see how we can proceed with capping the gas for power generation if there is a majority at that stage” said @KadriSimson pic.twitter.com/fntqcDUsXV

— Anna Hubert (@AnnaHbrt) October 12, 2022

Μάλιστα σύμφωνα με το Politico, η κ Simson επιβεβαίωσε ότι τα νέα σχέδια θα περιλαμβάνουν ένα περίγραμμα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας «προσωρινός μηχανισμός περιορισμού των τιμών».

Στο νέο πακέτο συγκαταλέγονται και μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της κατανομής των προμηθειών φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε περίπτωση ελλείψεων σε τμήματα του μπλοκ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More