Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Σεισμός» από την γνωμοδότηση Ντογιάκου για την αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ – Σφοδρή η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Συνεχίζονται οι πολιτικοί διαξιφισμοί κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στον απόηχο της γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου για τη μη αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ στη διαχείριση αιτημάτων από πολίτες που ζητούν να ενημερωθούν εάν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν την υποστηρίζουμε α λα καρτ, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η ερμηνεία της Δικαιοσύνης είναι η ερμηνεία που βασίζεται στους νόμους όπου το Σύνταγμα επικαλείται για να ορίσουν τον τρόπο που λειτουργούν οι αρχές. Οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και σε φορείς της Δικαιοσύνης, οι θεατρινισμοί και οι μεγαλοστομίες, στην ουσία αμφισβητούν τον ίδιο τον πυρήνα της φιλελεύθερης Δημοκρατίας», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Γιάννης Οικονόμου.

Για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος, κατηγόρησε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η Όλγα Γεροβασίλη.

«Δυστυχώς επιλέχθηκε η Δικαιοσύνη να είναι μέρος ενός πολιτικού προβλήματος που προέκυψε εν μέσω του εξελισσόμενου σκανδάλου των υποκλοπών. Έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο το δεύτερο παράλληλο σκάνδαλο της συγκάλυψης και της απόκρυψης της αλήθειας», ανέφερε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για «βάναυση κακοποίηση των θεσμών», κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν επιτρέπουν σε έναν έντιμο δικαστή, τον κ. Ράμμο, που ηγείται μιας ανεξάρτητης Αρχής, που δημιουργήθηκε για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη δημοκρατία μας, να κάνει τη δουλειά του και να συνεχίσει την έρευνα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Πρωθυπουργός θέλει να πάει στις επερχόμενες εκλογές, έχοντας τον ελληνικό λαό σε απόλυτο σκοτάδι», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Ο κ. Ανδρουλάκης, προτού επικαλεστεί τους θεσμούς και βασικές αρχές της δημοκρατίας μας, όφειλε ως πολιτικός αρχηγός, να γνωρίζει επακριβώς και σε βάθος το Σύνταγμα, πράγμα που δεν φαίνεται από το περιεχόμενο και το πνεύμα της δήλωσής του στο οποίο ταυτίζει τη Δικαιοσύνη με την κυβέρνηση», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Να βρει τη βούληση και το θάρρος να επανεξετάσει την γνωμοδότησή, του καλεί τον κ. Ντογιάκο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Σφάλλει όταν θεωρεί ότι ο κοινός νομοθέτης μπορεί να αφαιρέσει ουσιώδεις ελεγκτικές αρμοδιότητες από την Ανεξάρτητη Αρχή ή πολύ περισσότερο να της απαγορεύσει και μάλιστα με απειλή ποινικών κυρώσεων να ασκεί τη συνταγματική αρμοδιότητά της», επισημαίνει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο ψηφιακό νομικό περιοδικό Constitutionalism.gr, ο κ. Βενιζέλος.

Σφοδρά πυρά και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η γνωμοδότηση Ντογιάκου υλοποιεί και ενισχύει τον πρόσφατο νόμο της ΝΔ, αλλά και όλο αυτό το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

«Η ΝΔ κατάφερε το απίστευτο, να καταργήσει την ίδια τη ΝΔ η οποία είναι υπέρ των ανεξάρτητων αρχών», σχολίασε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.

«Όταν μια ισχυρή εξουσία θέλει να μείνει κάτι κρυφό, θα βρεθεί και μια πρόθυμη δικαστική οδός προστασίας των βρώμικων μυστικών της», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Έντονη ήταν χθες και η αντίδραση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ο οποίος σημείωσε ότι ο Άρειος Πάγος δεν δύναται να διατυπώνει γνώμη για τις συνταγματικές αρμοδιότητες της αρχής και να απευθύνει κατευθυντήριες οδηγίες.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More