Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χ. Δούκας: Πολιτικοί οι λόγοι για το κλείσιμο του Νord Stream 1 – Τα μέτρα εξοικονόμησης που τέθηκαν σε εφαρμογή (video)

Την τακτική του Ρώσου προέδρου να μειώνει τις ροές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά το δοκούν σχολίασε στην ΕΡΤ ο Χάρης Δούκας, καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΕΜΠ για να μη γεμίσουν oι χώρες τις δεξαμενές φυσικού αερίου.

«Ήταν πολιτικοί οι λόγοι πέρυσι που έκλεισε ο αγωγός. Και γι’ αυτό υπάρχει μια δικαιολογημένη μεγάλη ανησυχία ότι μετά τις 21 Ιουλίου δεν θα ανοίξει ο αγωγός (του Νord Stream 1) ή θα συνεχίσει να έχει χαμηλές ροές για να δυσκολέψει την προσπάθεια που γίνεται συνολικά στην Ευρώπη για την αποθήκευση φυσικού αερίου» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Δούκας.

«Είναι μεγάλη η αγωνία σε όλες τις χώρες για το πώς θα διασφαλιστεί ο εφοδιασμός σε φυσικό αέριο και για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας», πρόσθεσε ο καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πλέον εμφανή τα προβλήματα από την ενεργειακή κρίση καθώς σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους γίνεται περιορισμός της χρήσης του κλιματισμού και δεν λειτουργούν ακόμη και οι κυλιόμενες σκάλες.

«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες γίνεται προσπάθεια να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια και να κρατήσουν τα αποθέματά τους για τον χειμώνα», πρόσθεσε ο κ. Δούκας.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκαν οι ανταποκριτές της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, και στην Γερμανία, Γιώργος Παππάς, για το πώς διαχειρίζονται την ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε και στη Ρεβυθούσα λέγοντας ότι «αυτό μας δίνει μια διασφάλιση με δεδομένο ότι υπάρχουν τα καράβια». Η ανησυχία, όπως είπε, οφείλεται στο ότι αυτή την στιγμή όλη η Ευρώπη ψάχνει για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Δείτε επίσης:

Κ. Σκρέκας: Το εθνικό σχέδιο και η αβεβαιότητα για τον αγωγό Νord Stream 1 (video)
Ρώσος ΥΠΟΙΚ: «Ναι» στην πώληση και του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ρούβλια

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More