Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ANSA, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Ρώμη: Με την προμήθεια όπλων στο Κίεβο η Ιταλία μέρος της σύγκρουσης

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σε συνέντευξή του στο Ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Ρώμη, Σεργκέι Ραζόφ, μίλησε εφ’ όλης της ύλης για την διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας, και όχι μόνο.

Ο Πρέσβης ξεκίνησε τονίζοντας πως η αποκαλούμενη “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία “δεν έχει ακόμη επιτύχει τους στόχους της, γι’ αυτό και συνεχίζεται”.

Διερωτώμενος από τον δημοσιογράφο του Ιταλικού πρακτορείου σχετικά με την απομόνωση της ρωσικής οικονομίας και πολιτικής, ο Ραζόφ αναφέρθηκε σε πρόταση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος “είχε δηλώσει δημοσίως ότι ‘η ρωσική οικονομία βρίσκεται υπό διάλυση’.” “Η ρωσική οικονομία – τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης “έχει ουσιαστικά προσαρμοστεί σε κάθε είδους κυρώσεις, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας είναι σταθερή”.

Σχετικά με την προνομιακή σχέση μεταξύ Μόσχας και Ρώμης πριν από τη σύγκρουση και τις τωρινές συνθήκες, ο Σεργκέι Ραζόφ είπε χαρακτηριστικά πως “εισπράττω την πρότασή σας με μεγάλη λύπη” εφόσον “αυτοί οι δεσμοί, που μέχρι πρόσφατα ήταν προνομιακοί, ανήκουν στο παρελθόν”, ενώ τόνισε πως “δεν ξέρω ποιος έχει να χάσει περισσότερα από αυτή την εξέλιξη: η Ρωσία ή η Ιταλία”.
“Με την προμήθεια όπλων στο Κίεβο, η Ιταλία, ίσως παρά τη θέλησή της (ή αν θέλουμε παρά τη θέληση μεγάλου μέρους των πολιτών της), παρασύρεται σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση και γίνεται μέρος της σύγκρουσης” ολοκλήρωσε τη σκέψη του ο Πρέσβης.

Η συνέντευξη προχώρησε και στο θέμα των ‘διακρίσεων’ εις βάρος Ρώσων πολιτών και προσωπικοτήτων στην Ιταλία, αλλά και στις εξαιρέσεις, όπως το άνοιγμα της νέας σεζόν της όπερας στο Θέατρο Αλλα Σκάλα του Μιλάνου (παρουσία του ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα) με το θεατρικό έργο Μπορίς Γκόντουνοφ.

Ο Ρώσος Πρέσβης επικεντρώθηκε στις “αδικαιολόγητες αρνήσεις τραπεζικών υπηρεσιών, το αναγκαστικό κλείσιμο λογαριασμών και άλλοι περιορισμοί που βασίζονται στην κατοχή ρωσικού διαβατηρίου ή στην απλή αναφορά της Ρωσίας ως τόπου γέννησης σε έγγραφα έχουν γίνει συνηθισμένο φαινόμενο για τους συμπατριώτες μας που ζουν στην Ιταλία”.
Επίσης, ο Ραζόφ υπογράμμισε πως η Ιταλία ακύρωσε διάφορες παραστάσεις ρώσων μουσικών και χορευτών “μόνο και μόνο λόγω των πολιτικών τους απόψεων” και κατέληξε με πικρία πως “αν αυτό δεν είναι διάκριση, βρείτε έναν καλύτερο ορισμό”.

Αναπόφευχτη και η αναφορά στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν χθες στην Εθνική Συνέλευση σχετικά με τη βοήθεια της Ρωσίας προς την Ιταλία κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της πανδημίας κορονοϊού, αλλά και στην απάντηση από το Κίεβο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά πως “ήταν ένας άλλος κόσμος”. Ο Σεργκέι Ραζόφ απάντησε πως συμφωνεί με την Μελόνι, εφόσον “ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά” και προσθέτοντας πως πιστεύει όμως “ότι ορισμένα συναισθήματα που υπάρχουν στους ανθρώπους, ιδίως η ευγνωμοσύνη, δεν εξαρτώνται από την τρέχουσα πολιτική κατάσταση”.

Τέλος, μιλώντας για ένα σενάριο τερματισμού των εχθροπραξιών με μια διαπραγμάτευση, ο Ρώσος Πρέσβης στη Ρώμη τόνισε πως υποθέτει ότι “αργά ή γρήγορα όλες οι ένοπλες συγκρούσεις καταλήγουν σε διαπραγματεύσεις, η καλή διαμεσολάβηση από αμερόληπτα μέρη μπορεί να είναι χρήσιμη”. Όμως υπογράμμισε πως “οι αρχές του Κιέβου, μαζί με τους δυτικούς εταίρους τους, ήταν αυτοί που προκάλεσαν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων την περασμένη άνοιξη στην Κωνσταντινούπολη” και πως “το περασμένο φθινόπωρο, ο Ουκρανός Πρόεδρος εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε ρητά τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία”. Και κατέληξε λέγοντας πως “προφανώς, λοιπόν, πρέπει να περιμένουμε είτε την αλλαγή της θέσης των αρχών που βρίσκονται στην εξουσία στο Κίεβο είτε την αλλαγή των ηγετών αυτών”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More