Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

F.A.O: Σταθερές παγκοσμίως οι τιμές των προϊόντων διατροφής – Αύξηση κατά 3% στα σιτηρά

 

H παγκόσμια παραγωγή σιτηρών αναμένεται να μειωθεί κατά 1,8% το 2022 ενώ η παραγωγή σίτου αυξάνεται και στο «απόλυτο ρεκόρ», κυρίως χάρις στην ρωσική συγκομιδή που προαναγγέλλεται «εξαιρετική», ανακοίνωσε  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O). Παρά την ελαφρά αύξηση των τιμών των σιτηρών που συνδέεται με την αβεβαιότητα στην Μαύρη Θάλασσα, οι τιμές των προϊόντων διατροφής δεν επηρεάστηκαν ανοδικά τον Οκτώβριο.
«Με την τελευταία επικαιροποίηση, ο δείκτης μειώθηκε κατά 14,9% σε σχέση με την ιστορική κορύφωση τον Μάρτιο 2022», αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει ο FAO.

Ο δείκτης FAO των τιμών των σιτηρών αυξήθηκε κατά 3% τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης της τιμής του σιταριού κατά 3,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση αντανακλά «κυρίως τις αβεβαιότητες που συνδέονται με την συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας», η επέκταση της οποίας δεν είναι διασφαλισμένη μετά τις 19 Νοεμβρίου.

Οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν επίσης την άνοδο των τιμών του ηλιελαίου και του αραβοσιτελαίου, προϊόντων των οποίων η Ουκρανία είναι βασικός παραγωγός και εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η τιμή του αραβοσίτου εξάλλου αυξάνεται εξαιτίας των χαμηλών προσδοκιών για την συγκομιδή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας.

Οι δείκτες FAO των τιμών των φυτικών ελαίων, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και της ζάχαρης αντίθετα μειώθηκαν τον Οκτώβριο.

Ο FAO χαμήλωσε και πάλι τις προοπτικές της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών: αναμένεται να μειωθεί κατά 1,8% το 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Μόνο η παραγωγή του σίτου εξακολουθεί να αυξάνεται: εκτιμάται στα 783,8 εκατομμύρια τόνους για το 2022, αριθμός που αποτελεί «το απόλυτο ρεκόρ», κυρίως χάρις στην ρωσική συγκομιδή που προαναγγέλλεται «εξαιρετική».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More