Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«myDATA»: Το 31% των επιχειρήσεων… «έγραψε» την πλατφόρμα

«Γράμμα» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έλαβαν 171.000 επιχειρήσεις, οι οποίες είτε δεν έστειλαν ποτέ είτε σταμάτησαν να διαβιβάζουν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Αρχής esend, όπως υποχρεούνται.

Πρόστιμα και «λουκέτα» έρχονται από τις 31 Οκτωβρίου για μη διαβίβαση αποδείξεων στο «myDATA»

Όπως προέκυψε από ελέγχους που διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, από τις 550.000 δηλωμένες ταμειακές μηχανές, οι 171.000 (περίπου το 31%) έκοψαν κάθε επαφή με την πλατφόρμα myDATA, εξέλιξη η οποία προφανώς συνδέεται με το ότι δεν επιβάλλονται ακόμα τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Στην επιστολή της Αρχής προς τις επιχειρήσεις, αφού επισημαίνεται η μη διαβίβαση στοιχείων, υπογραμμίζεται ότι εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση με την υποχρέωση, από τις 31 Οκτωβρίου, θα έρθουν αντιμέτωπες με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και «λουκέτα».

Το ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβαν οι εν λόγω επιχειρήσεις αναφέρει:

«…από έλεγχο των υπηρεσιών μας διαπιστώθηκε ότι τα δεδομένα στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) σας, δεν διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.

Σας ενημερώνουμε, ότι από την 31η.10.2022 κι εφεξής, η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ των δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω ΦΗΜ επισύρει τις κυρώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας από 48 ώρες έως 10 ημέρες.

Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην εκπλήρωση της παραπάνω υποχρέωσης.

Εάν έχετε ήδη εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωσή σας, παρακαλούμε μη λάβετε υπόψη το παρόν μήνυμα.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας.»

Από τους αποδέκτες των μηνυμάτων, οι 84.000 δεν είχαν διαβιβάσει στοιχεία ενώ οι 87.000 επιχειρήσεις διαβίβαζαν στοιχεία αλλά σταμάτησαν.

Από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα που κατ’ ελάχιστον κυμαίνονται από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων και την υπαγωγή σε ΦΠΑ ενώ σε περίπτωση που από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή μη διαβίβαση των στοιχείων μπαίνει λουκέτο από 48 ώρες έως και 10 ημέρες στην επαγγελματική εγκατάσταση ή την επιχείρηση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποστέλλουν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από την έκδοση του φορολογικού στοιχείου στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ esend. Για επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης υπάρχει υποχρέωση αποστολής στοιχείων ανά τρίωρο, τα πρατήρια υγρών καυσίμων κάθε ώρα ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ανά 24ωρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος), με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, ζήτησε νέα παράταση της προθεσμίας για την υποχρεωτική αποστολή των στοιχείων λιανικών πωλήσεων, επικαλούμενη «σοβαρά ψηφιακά και τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος άδικων κυρώσεων στις επιχειρήσεις.»

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More