Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SOS για την διάσωση του οστράκου της Πίνας στον κόλπο Καλλονής

Τα ζεστά νερά και το εύκρατο κλίμα της Μεσογείου δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τους πληθυσμούς των οστρακοειδών Πίνα, οι οποίοι όμως μειώνονται με ταχύτατους ρυθμούς στην Λέσβο.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μυρσίνη Τζινέλλη σε μια επιτόπια έρευνα αναζητά απαντήσεις από τους ειδικούς.

Οι Πίνες απαντώνται στην Λέσβο και στον Αμβρακικό κόλπο, σημειώνει ο Στέλιος Κατσανεβάκης Καθηγητής Ωκεανογραφίας & Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.  

Το πρόβλημα που εντοπίζεται στον κόλπο της Καλλονής, ένα φυσικό μεγάλο καταφύγιο από τους δυνατούς ανέμους, προκαλείται από τις καιρικές συνθήκες, αλλά καταλύτης είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Το είδος απειλείται με ολική εξαφάνιση. Το 2016 εμφανίστηκε ένα παθογόνο που ήρθε από την δυτική Μεσόγειο, και το οποίο επιτίθεται στο πεπτικό σύστημα της πίνας. Καθιστά το μαλάκιο αδύναμο να κλείσει το όστρακό του όταν κινδυνεύει από θηρευτές και να οδηγεί στον θάνατο του είδους.

Όμως η εξαφάνιση επέρχεται από τα αλιευτικά εργαλεία που σαρώνουν τον βυθό. Όπως εξηγεί ο κ. Κατσανεβάκης στην περιοχή της Καλλονής που έχει χαρακτηριστεί NATURA, νόμιμα έχουν την δυνατότητα να αλιεύουν με γρίπο πάνω από 40 σκάφη. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση αλιεύεται το 1% του κόλπου της Καλλονής.

Η Πίνα είναι ένα μεγάλο μύδι, που ζει στον πυθμένα της θάλασσας, εξαρτά την επιβίωσή του από την καθαρότητα των νερών και την πνοή των ανέμων. Η ύπαρξη του είναι προϋπόθεση για την λειτουργία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Είναι ένας φυσικός καθαριστής των υδάτων από τα απόβλητα όλων των άλλων θαλάσσιων οργανισμών. Αποτελούν κρίκους του συστήματος που επηρεάζει τα άλλα είδη και τους πλαγκτωνικούς οργανισμούς στον πυθμένα, τονίζει ο κ. Κατσανεβάκης.

Αυτά τα συρόμενα εργαλεία καταστρέφουν και άλλα είδη με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο. Σε τελική ανάλυση εάν δεν υπήρχε ζήτηση του οστράκου από τους λεγόμενους καλοφαγάδες και εκείνους που προσφέρουν τα ανάλογα πιάτα δεν θα υπήρχε η αλίευση του και η μαθηματικά βεβαία εξαφάνισή του.

Φωτογραφίες: Δήμος Δ. Λέσβου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More