Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Womentors: Πολλαπλασιαστική γυναικεία ενδυνάμωση σε ένα βιωματικό πρόγραμμα με μεγάλο αντίκτυπο

Γίνεται μια ιδέα που γεννιέται στο μυαλό ενός ανθρώπου να επηρεάσει θετικά δεκάδες χιλιάδες γυναίκες μέσα σε διάστημα μόλις δύο ετών; Η Λία, φοιτήτρια Πληροφορικής στα Γιάννενα, η Εύα, διαχειρίστρια προγραμμάτων σε μη κυβερνητική οργάνωση στην Αθήνα, η Δέσποινα, γιατρός από τη Λάρισα, η Μαργαρίτα, coach ενδυνάμωσης από την Άνδρο, η Σοφία, στέλεχος στον χώρο της διαφήμισης από την Κρήτη και η Μαρία, σύμβουλος επιχειρήσεων από τη Θεσσαλονίκη, απέδειξαν πως γίνεται. Για τον λόγο αυτό, επιδίωξαν τη σφαιρική τους ενδυνάμωση προκειμένου να συμμετέχουν ισότιμα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή και έκαναν πριν 2 χρόνια την εγγραφή τους στο WOMENTORS, το πρόγραμμα ενδυνάμωσης νέων γυναικών του Ιδρύματος Λαμπράκη, το οποίο βασίζεται σε ένα βιώσιμο μοντέλο πολλαπλασιαστικής ενδυνάμωσης και συνηγορίας.

Η Εύα, η Μαργαρίτα, η Σοφία, η Λία, η Δέσποινα και η Μαρία, είναι 6 μόνο από τις 262 νέες οι οποίες εκπαιδεύτηκαν για να αναλάβουν ηγετικό ρόλο, οργανώνοντας μέσα σε 2 έτη σειρά σεμιναρίων ενδυνάμωσης για 50 νέες γυναίκες η καθεμία, και δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα πανελλαδικό δίκτυο 14.315 γυναικών 18-35 ετών, οι οποίες ανέπτυξαν τις ατομικές και κοινωνικές τους δεξιότητες, όπως την αυτοεκτίμηση, τη στοχοθεσία, την ψυχική τους ανθεκτικότητα και την παρρησία τους, έμαθαν να διαπραγματεύονται και να διεκδικούν, να καταπολεμούν στερεότυπα, να εναρμονίζουν την προσωπική με την επαγγελματική τους ζωή, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την υγεία τους και τους εαυτούς τους απέναντι σε κάθε μορφή διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης. Προετοιμάστηκαν για την αγορά εργασίας και για τη συμμετοχή σε κέντρα πολιτικού σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων και έμαθαν την αξία της πολιτειότητας, της έγκυρης και υπεύθυνης δημόσιας τοποθέτησης και δράσης, αλλά και το πώς μπορεί μια επιχειρηματική τους ιδέα να αποκτήσει σάρκα και οστά.

Οι έξι αυτές γυναίκες και οι μέντορές τους, μοιράστηκαν μαζί μας με ενθουσιασμό και συγκίνηση το βίωμά τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, στο οποίο είχαν την ευκαιρία να ενδυνάμωσουν και να ενδυναμωθούν, δημιουργώντας κοινότητες γυναικών με ισχυρούς δεσμούς.

Το όραμα και οι ομόκεντροι κύκλοι

Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή… Από το όραμα που γεννήθηκε πριν κάποια χρόνια στο μυαλό της Βιβής Ανθοπούλου, που είναι Εμπειρογνώμων της εκπαίδευσης, Non-Profit Manager, Executive Coach και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη. Ένα όραμα που πέρασε στο χαρτί για να πάρει τη μορφή πρότασης, στην οποία πίστευε τόσο ώστε να μην την βάλει στην άκρη όταν την κατέθεσε ανεπιτυχώς για χρηματοδότηση. Αντίθετα, επέμεινε, επανήλθε και τα κατάφερε! Με τη στήριξη του Active Citizens Fund και εταίρο την «Αποστολή Άνθρωπος», εγένετο Womentors!

Σε μια χώρα που βρίσκεται σταθερά από το 2013 στην τελευταία θέση της ΕΕ-28 όσον αφορά στον δείκτη ισότητας φύλων, το Womentors έχει καταφέρει να αναδείξει 262 νεαρές ηγέτιδες και να ενδυναμώσει 14.315 νέες γυναίκες ανά την Ελλάδα, που με τη σειρά τους και με τις προσωπικές τους αφηγήσεις έχουν φτάσει συνολικά σε άλλες 47.599 γυναίκες της γενιάς τους. Παράλληλα, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Έλα στη θέση μου», 14.106 μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενημερώθηκαν για τα στερεότυπα και τις ανισότητες φύλου με μαθητικοκεντρικές βιωματικές δράσεις.

Το πρόγραμμα έχει τεθεί πλέον υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και έχει λάβει δύο σημαντικά βραβεία, το Χρυσό Βραβείο στα Education Leaders Awards και το βραβείο της κατηγορίας “In Action” στα Bravo Sustainability Awards.

Η δομή του προγράμματος είναι στημένη με μία λογική ομόκεντρων κύκλων, οι οποίοι θυμίζουν τους κυματισμούς που σχηματίζονται όταν ρίχνεις ένα βότσαλο στη λίμνη… Και είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει, γιατί οι αλλεπάλληλοι κυματισμοί αλλαγής του συγκεκριμένου προγράμματος φαίνεται πως θα συνεχίζονται για αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του.

«Δεν είναι απλώς εισηγήσεις», εξήγησε η Βιβή Ανθοπούλου. «Με το διαδικτυακό μοντέλο έχουμε φτάσει σε κάθε γωνία της Ελλάδας, προσφέροντας βιωματικές δραστηριότητες για παρακίνηση ενδιαφέροντος και εμπέδωση της γνώσης».

«Η ενδυνάμωση στηρίζεται στην αλληλεπίδραση και η αλληλεπίδραση έχει ανάγκη τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι είναι μια γέφυρα από την οποία θα περάσει όλο το υλικό του προγράμματος», συμπλήρωσε η Τσαμπίκα Καράκιζα, Εκπαιδευτικός και Συντονίστρια προγράμματος WOMENTORS. «Μια γέφυρα που άρχισε μέσα από τις συναντήσεις να αποκτά θεμέλια και συναισθηματική επένδυση και εν τέλει οι ομάδες αυτών των άγνωστων μεταξύ τους γυναικών έγιναν στην πορεία κοινότητες ανταλλαγής εμπειριών και ενδυνάμωσης».

Τα σεμινάρια

Η Κάλλια Κουνενού, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Οικογένειας, ΑΣΠΑΙΤΕ, μίλησε για τη σημασία της καλλιέργειας ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, των λεγόμενων soft skills (της αυτοεκτίμησης, της ψυχικής ανθεκτικότητας, της επίτευξης στόχων, της ενσυναίσθησης, της ηγεσίας, της διαπραγμάτευσης, της παρρησίας κ.ά.), στα οποία είναι αφιερωμένα δύο από τα προσφερόμενα σεμινάρια. «Σε άλλο σεμινάριο μαθαίνουν για τα στερεότυπα, πώς διαχέονται, πώς τις έχουν καθοδηγήσει μέχρι τώρα, πώς σχετίζεται με αυτά ο σεξισμός, πόσο εχθρικός μπορεί να είναι για μια γυναίκα… Επίσης, πώς μπορούν να προτεραιοποιήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, ώστε να είναι σε θέση να εναρμονίσουν την προσωπική τους ζωή με την επαγγελματική τους», εξήγησε.

Στο σεμινάριο για τη γυναίκα στο εργασιακό περιβάλλον και την πρόσβαση σε υψηλόβαθμες θέσεις αναφέρθηκε η Βάλια Περπινιά, HR Executive στις Εκδόσεις Διόπτρα και Coach Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης: «Έχουμε κάνει έρευνα για να χαρτογραφήσουμε τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά που ζητάει η αγορά εργασίας. Βοηθάμε επίσης τις συμμετέχουσες στην αναζήτηση της εταιρείας που ταιριάζει στις αξίες, τα χαρίσματα και τα ταλέντα της καθεμίας». Και πέρα από την σχετικά αυτονόητη στο πλαίσιο ενός τέτοιου σεμιναρίου εκπαίδευση σε θέματα συνέντευξης, βιογραφικού, επαγγελματικής εμφάνισης και συμπεριφοράς, οι γυναίκες μαθαίνουν τι μπορούν να κάνουν όταν έρθουν αντιμέτωπες με μια ανισότητα στο εργασιακό περιβάλλον και πώς να διεκδικούν αυτό που τους αξίζει. «Η γυναίκα θα δώσει μια μεγαλύτερη μάχη από τον άνδρα, την οποία όμως μπορεί να την κερδίσει», σχολίασε η Βάλια Περπινιά.

Η καλλιέργεια της επιχειρηματικής σκέψης και η δημιουργία μίας start-up είναι το θέμα του 7ου σεμιναρίου, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί και στην ενθάρρυνση συμμετοχής στην πολιτική (σε όργανα επιστημονικά, επαγγελματικά, πολιτιστικά, αθλητικά), αλλά και στον ρόλο της γυναίκας ως ενεργού πολίτη, που αποτελεί το αντικείμενο του 8ου σεμιναρίου.

Ξεχωριστό σεμινάριο αφιερώνεται στην υγεία της γυναίκας, για το οποίο μίλησε η Υπατία Δούση – Αναγνωστοπούλου, MD PhD Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιδρύτρια της κοινωφελούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ. «Η γυναίκα στην Ελλάδα ζει περισσότερα χρόνια από τις γυναίκες στις περισσότερες χώρες, αλλά τα τελευταία χρόνια της ζωής της έχει την χειρότερη υγεία από όλες», είπε, εξηγώντας γιατί η επιστημονική ομάδα έκρινε σκόπιμη την εκπαίδευση των νέων γυναικών σε θέματα υγείας, πρόληψης, γυναικολογικών παθήσεων, αλλά και γνώσης του σώματος και της ιατρικής της εργασίας.

«Η γυναικολογική υγεία είναι ένα λεπτό θέμα, συχνά οι γυναίκες ανατρέχουν στο διαδίκτυο ή σε φίλες για αυτά τα θέματα. Γι’ αυτό θεωρήσαμε σημαντικό να δημιουργήσουμε αυτό το σεμινάριο», εξήγησε η Καρολίνα Κολιοπούλου, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος και Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο σεμινάριο για τη σεξουαλική παρενόχληση με τίτλο «Τα πολλά πρόσωπα της βίας». Οι συντονίστριες συνειδητοποίησαν από τη δουλειά στις ομάδες πως η γυναίκα δυσκολεύεται πολύ να αναγνωρίσει τη βία στην αρχή της, γιατί είναι συχνά μεταμφιεσμένη. Οπότε αυτού του είδους η εκπαίδευση είναι κομβικής σημασίας.

Τέλος, ιδιαίτερα χρήσιμο είναι και το σεμινάριο για το θεσμικό πλαίσιο, τις δομές, τις οργανώσεις και τους μηχανισμούς στήριξης της γυναίκας. «Ενημερώνουμε τις γυναίκες για να είναι σε θέση να αξιοποιούν τη νομοθεσία και να ανατρέχουν σε αυτήν», εξήγησε η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, Βιβή Ανθοπούλου.

Ομάδα Θεσσαλονίκης

Η επίδραση του έργου στις ωφελούμενες, αλλά και στις συντονίστριες

«Είδαμε μεγάλες διάφορες ως προς την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και της θετικής εικόνας των γυναικών», δήλωσε εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας η Κάλλια Κουνενού. «Ενισχύθηκαν επίσης οι μηχανισμοί αντιμετώπισης του άγχους, ενώ άλλαξαν πολύ οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις των γυναικών για πολλά θέματα. Μπόρεσαν να αναγνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τη θέση τους στην κοινωνία».

«Είναι τιμή μου που συμμετέχω με τον δικό μου τρόπο σε αυτό το πρόγραμμα», είπε ο Γιάγκος Αντίοχος, Υπεύθυνος επικοινωνίας του Αctive citizens fund Greece, και ο μόνος άνδρας ανάμεσα σε τόσες γυναίκες. «Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, είναι μεγάλος ο αντίκτυπος, το πόσοι άνθρωποι ωφελήθηκαν από το έργο…»

«Το πρόγραμμα ξεκίνησε εν μέσω Covid και ήταν μεγάλη πρόκληση να γίνουν διαδικτυακά αντί για δια ζώσης τα σεμινάρια», ανέφερε η Μαρία Ξανθοπούλου, Project Manager του προγράμματος WOMENTORS. «Όμως τα καταφέραμε! Και φέτος καταφέραμε να πάμε το Womentors σε πολλές πόλεις δια ζώσης. Οι γυναίκες από κοντά μας έδιναν μια τρομερή ενέργεια!»

Η Ξανθή Χουλιάρα, Εκπαιδευτικός και Συντονίστρια προγράμματος WOMENTORS, πρόσθεσε: «Πιστέψαμε στο πρόγραμμα και στις δημιουργούς του. Γίναμε όλες πιο δυνατές, παίρναμε όλη αυτή τη σοφία μαζί μας. Είμαστε στην τρίτη χρόνια, είναι χιλιάδες οι γυναίκες με τις οποίες δεθήκαμε και συναισθηματικά και επαγγελματικά!»

Οι Womentors με τα λόγια των ίδιων των leaders

Με μεγάλο ενθουσιασμό αφηγήθηκε την εμπειρία της η Δέσποινα Καλούση, Ιατρός και WOMENTORS Leader. «Περιμέναμε με τόση χαρά αυτές τις συναντήσεις, δεν μπορώ να σας μεταφέρω το συναίσθημα, δεν υπάρχουν λόγια», είπε. «Όταν ξεκίνησα νόμιζα πως ήμουν ήδη αρκετά ενδυναμωμένη ώστε να αναλάβω αυτόν τον ρόλο. Ήταν ένα ωραίο πλήγμα στον εγωισμό μου το ότι είδα αλλες γυναίκες να έχουν επιτύχει σε τομείς με τους οποίους δεν είχα φανταστεί καν ότι έπρεπε να ασχοληθώ λίγο περισσότερο. Αναγνώρισα στερεότυπα που είχα και πραγματικά ενδυναμώθηκα».

«Πρακτικά το Womentors για εμένα αποτέλεσε έμπνευση για να καταλαβω ότι θέλω να ανήκω επαγγελματικά σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση των γυναικών», δήλωσε η Εύα Νησιώτη, που σήμερα είναι εκτός από WOMENTORS Leader και Project Coordinator στο Rise Club Nonprofit organization. «Τις δεξιότητες που καλλιέργησα, δεν γνώριζα ότι τις είχα. Πριν δεν πίστευα στον εαυτό μου και στις ικανότητές μου. Πραγματικά με ενδυνάμωσε κι εμένα, όπως είδα να συμβαίνει και σε τόσες άλλες γυναίκες στην ομαδα μου. Συνειδητοποίησα τη δύναμη που μπορεί να έχει μια ομάδα στο να αλλάξει η κοινωνία! Ήταν ένα σχολείο από όλες τις πλευρές», τόνισε με συγκίνηση.

Η Λία Βέργου έγινε WOMENTORS Leader μόλις στα 20 της χρόνια. Είναι Φοιτήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Ιωαννίνων, ένα από τα ελάχιστα κορίτσια εκεί. «Η καθηγήτρια που μας προώθησε το mail είπε ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να προσφέρουμε κοινωνικά! Αναρωτιόμουν, πού πάω; Είμαι 20 χρόνων, που πάω να ενδυναμώσω; Τελικά πήγα, πήγαμε μαζί, βαδίσαμε σε αυτόν τον δρόμο, μας εμπιστεύτηκαν οι νέες γυναίκες. […] Η πρώτη δια ζώσης ημερίδα που έγινε πανελλαδικά ήταν στα Γιάννενα τον Απρίλη του 2021 και οι αίθουσες πρώτη φορά γέμισαν με γυναίκες! Δεν το είχα ξαναδεί αυτό! Μας έδειξαν μεταξύ άλλων την πίτα των γυναικών στην πολιτική… Το μέγεθος ήταν σοκαριστικό… Δύο μηνες μετά συμμετείχα στις φοιτητικές εκλογές και εξελέγην πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου για το ’22-23!»

Εξίσου ευγνώμων σε όσα της προσέφερε το πρόγραμμα ήταν και η Μαργαρίτα Χαλά, Coach ενδυνάμωσης, Δημιουργός του Wonder Women of Greece και Ιδιοκτήτρια τουριστικού καταλύματος στην Άνδρο. «Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ήμουν μερικώς κάποια από αυτά που είμαι σήμερα, και τώρα είμαι ολόκληρη. Βρισκόμουν σε τέλμα σε κάθε επίπεδο, είχα μόλις βγει από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, και βρέθηκα μπροστά σε αυτήν την οθόνη με τον απόλυτο τρόμο να ανοίξω το μικρόφωνο και την κάμερα. Βρέθηκα να ρουφάω όλη τη γνώση και στο τέλος του χρόνου όχι μόνο άνοιγα το μικρόφωνο αλλά δεν μπορούσα και να το κλείσω! Τελικά με εμπιστεύθηκαν να εκπαιδευτώ κι εγώ ως WOMENTORS Leader». Και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα συνεχίστηκαν και στη δική της ομάδα: «Τέσσερεις νέες γυναίκες έστησαν δική τους επιχείρηση, πολλές αναγνώρισαν τη σεξουαλική παρενόχληση που υφίσταντο και μοιράστηκαν μαζί μας πολύ δύσκολα βιώματα… Κάποιες διεκδίκησαν τα εργασιακά τους δικαιώματα και κάποιες άλλες κατήγγειλαν τη σεξουαλική τους παρενόχληση».

Τα συστατικά της επιτυχίας του Womentors, όπως τα προσδιόρισαν οι ίδιες οι γυναίκες που ωφελήθηκαν από αυτό, είναι το υλικό, η γνώση και οι βιωματικές διαδικασίες, χωρίς τις οποίες δεν θα γινόταν κτήμα τους και δεν θα ήταν δυνατό αυτό το μοίρασμα… Αλλά το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι, σε όλες τις ομάδες. «Το καμία μόνη στο Womentors απέκτησε άλλη διάσταση», τόνισε η Μαργαρίτα Χαλά.

«Κληθήκαμε να δημιουργήσουμε μια ασφαλή κοινότητα, που για εμένα είναι και το πιο σημαντικό. Να είμαστε 200 γυναίκες μαζί συντονισμένες και σταδιακά να ανοίγουν περισσότερες κάμερες, να αρχίζουν τα μοιράσματα… Έπρεπε να είμαστε εκεί, να ακούσουμε χωρίς ποτέ να κρίνουμε, να νιώθουν άνετα, να μην αισθανθούν στιγματισμένες και στο περιθώριο… Μια γυναικα μετά από αυτό βρήκε τη δύναμη να το αντιμετωπίσει, έσωσε την ίδια και την οικογένεια της», δήλωσε η Μαρία Μπλιαντίδου, Business Growth Manager στην εταιρεία TETTIX Robot Integrators και WOMENTORS Leader.

Η Σοφία Κάλη, Leader στην ομάδα της Κρήτης και Advertising Solutions Executive στην εταιρεία Phaistos Networks S.A. (Technology, Information, and Internet), συμπλήρωσε: «Είμαι μια διαφορετική Σοφία, από αυτήν που ξεκίνησε αυτό το ταξίδι. Η γνωση φέρνει περισσότερη δράση, η οποία φέρνει με τη σειρά της περισσότερη γνώση. Ήταν ένα μοναδικό, πολύτιμο ταξίδι. Ήταν σύμπλευση, με έκανε να νιώσω πιο ορατή και να ενδυναμωθώ».

Ομάδα Κρήτης

Το έργο WOMENTORS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο την «Αποστολή Άνθρωπος». Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Αναλυτικότερα για το WOMENTORS μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ και εδώ.

Για αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, μεταβείτε εδώ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More