Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άκαρπες οι συναντήσεις Μπλίνκεν σε Ισραήλ και Ιορδανία – Οι προσδοκίες απο τις επαφές σε Κύπρο και Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου είπε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είπε στον Αμερικανό υπουργό ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατήγγειλε τη «γενοκτονία» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη γενοκτονία και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Αμπάς στον Μπλίνκεν στη Ραμάλα, σε δηλώσεις που μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών» στη Γάζα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια». Επίσης, Μπλίνκεν και Αμπάς συζήτησαν τις προσπάθειες για την «αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας» στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης «να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Το ταξίδι και οι συναντήσεις του Άντονι Μπλίνκεν σε Ισραήλ και Ιορδανία δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την ανθρωπιστική -έστω- κατάπαυση του πυρός.

Η αποστολή και οι προσδοκίες από το ταξίδι του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Η συνάντηση του Αντονι Μπλίνκεν θα γίνει το πρωί της Δευτέρας και από την τουρκική πλευρά αναμένεται να τεθεί το αίτημα για άμεση εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα (και όχι παύση εχθροπραξιών όπως ζητά η αμερικανική πλευρά), η απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και η πρόταση της Τουρκίας να είναι εγγυήτρια δύναμη ενός παλαιστινιακού κράτους, γεωγραφικά ενιαίου με πρωτεύουσα της Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Για την τουρκική πλευρά ιδιαίτερη σημασία έχει η αμερικανική στάση στη Συριά. Η επίσκεψη Μπλίνκεν πραγματοποιείται στη σκιά μη επιβεβαιωμένων –προς το παρόν- πληροφοριών ότι καταρρίφθηκε σήμερα στη Βόρεια Συρία από τις αμερικανικές δυνάμεις και δεύτερο τουρκικό οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Οκτωβρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν καταρρίψει ένα τουρκικό οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βόρεια Συρία και η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών δεν έχει ξεπεραστεί από τότε.

Το ενδεχόμενο μίας συνάντησης του Αμερικανού υπουργού με τον πρόεδρο Εντογάν μάλλον απομακρύνεται, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε σήμερα, από τη γενέτειρά του Ριζούντα, ότι αύριο θα επισκεφθεί μία γειτονική παραμεθόρια περιοχή για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα.

Να σημειώσουμε ότι η Άγκυρα δεν συμπεριελήφθη στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ για το πρόγραμμα περιοδείας του Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι τουρκικές διπλωματικές πηγές έσπευσαν να ανακοινώσουν την επίσκεψη. Αυτό δημιούργησε ερωτήματα και θεωρήθηκε αντανάκλαση των αυξανόμενων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών είχε σύμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες για τη Γάζα με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, Σάμεζ Σούκρι και Αϊμάν Σαφάντι.

Τετ α τετ Μπλίνκεν – Χριστοδουλίδη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας

Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε η συνάντηση Χριστοδουλιδη Μπλινκεν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, μια συνάντηση που δεν ήταν προγραμματισμένη και σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Ουάσιγκτον αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κύπρο, έναν αξιόπιστο σύμμαχο, όπως λένε, σε αυτή την τόσο δύσκολη και ασταθή περιοχή.   

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ Μπλινκεν ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλιδη για την πρωτοβουλία του για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, για την βοήθεια που παρέχει η χώρα σε πολλά επίπεδα, για την στάση της Κυπρου γενικότερα ως χώρα “που συνομιλεί με όλους” και για την βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Τις επόμενες ώρες ο κ. Μπλινκεν θα μεταβεί στην Τουρκία όπου θα έχει συνάντηση με τον κ. Φινταν κ δεν αποκλείεται να δει κ τον κ Ερντογαν.

Τα θέματα που θα συζητηθούν εκεί είναι πολλά, κ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπλινκεν (που θα επιχειρήσει να ισορροπήσει τα διαφορετικά συμφέροντα σε μια σειρά θεμάτων) θα μεταφέρει και την ενόχληση για την στάση της Τουρκίας στον πόλεμο.

Θα συζητηθεί ασφαλώς και το θέμα της Σουηδιας.

Ανταπόκριση ΕΡΤ – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη | Ανταπόκριση ΕΡΤ – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More