Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άμεσες αποζημιώσεις και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ζητά η ΕΟΑΣ

Την απόγνωση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες των Φαρσάλων, μετά και το νέο χτύπημα από το χαλάζι το περασμένο Σάββατο, μεταφέρει με ανακοίνωση της η ΕΟΑΣ, και ζητά την παρέμβαση του ΕΛΓΑ, καταθέτοντας παράλληλα τα βασικά της αιτήματα για άμεσες αποζημιώσεις  και αλλαγή του κανονισμού του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
“Για 3η φορά μέσα στον τελευταίο μήνα καλλιέργειες σε χωριά της επαρχίας Φαρσάλων πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα . Ένα τέταρτο έντονης χαλαζόπτωσης σε συνδυασμό με αέρα και βροχή ήταν ικανό να προξενήσει μεγάλες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, καλαμποκιού, σιτηρών κ.α. σε χωριά της Δ.Ε. Πολυδάμαντα (Πολυδάμειο, Ρήγαιο, Βασιλικά, Νεράιδα, Αμπελιά, Παλαιόμυλος κ.α) του Δήμου Φαρσάλων.
Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής κάνει τις προσδοκίες τους για την φετινή χρονιά ιδιαίτερα δυσοίωνες.
Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων επικοινώνησαν με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ και του έθεσαν το αίτημα των παραγωγών για άμεσες εκτιμήσεις της ζημιάς στις καλλιέργειες από έμπειρους γεωπόνους , ώστε να εκδοθούν τα πορίσματα και να πληρωθούν οι πληττόμενοι παραγωγοί το συντομότερο δυνατόν.
ΖΗΤΑΜΕ:
●Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.
● Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας .
●Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.
●Επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλεόν έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από “αέρος” δεν επαρκεί.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες αυτής στις καλλιέργειες μας”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More