Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άννα Βαγενά: Το Κιλελέρ και τα μηνύματά του

Ανακοίνωση για την επέτειο του Κιλελέρ εξέδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Άννα Βαγενά, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: “Ήταν τέτοιες μέρες, στο Κιλελέρ του 1910, πάλι με ένα τρένο, όταν ξεκίνησε η ομώνυμη εξέγερση, όπου εκατοντάδες αγρότες προσπάθησαν να ταξιδέψουν στη Λάρισα για να συμμετάσχουν στο μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της εκμετάλλευσής τους από τους τσιφλικάδες. Το αίτημά τους να ταξιδέψουν χωρίς εισιτήριο δεν έγινε δεκτό από τον διευθυντή των θεσσαλικών σιδηροδρόμων που ταξίδευε με το ίδιο τρένο. Η μεταξύ τους σύγκρουση κατέληξε τελικά σε συμπλοκή και σε δολοφονίες. Η είδηση, που εξαπλώθηκε γρήγορα στη Λάρισα, οδήγησε σε εκτεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε χωροφύλακες και διαδηλωτές.

Η εξέγερση του Κιλελέρ στη Θεσσαλία, στις 6 Μαρτίου 1910, με τις μαζικές διαμαρτυρίες των κολλήγων κατά των τσιφλικάδων, μπορεί να καταπνίγηκε, αλλά ξεσήκωσε ένα μεγάλο κύμα συμπάθειας σε όλη τη χώρα, αυξάνοντας την κοινωνική πίεση για την επίλυση του αγροτικού ζητήματος. Η πολιτική εξουσία δεν μπορούσε άλλο να κλείνει τα μάτια…

Η φετινή επέτειος της εξέγερσης του Κιλελέρ έχει ακόμα μία ιδιαίτερη σημασία, γιατί συνέπεσε με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και την αφύπνιση των νέων, αλλά και όλων των άλλων ανθρώπων, που βγήκαν στους δρόμους και στις πλατείες, όπως πριν από 113 χρόνια βγήκαν στους δρόμους και στις πλατείες, διαμαρτυρόμενοι, οι πρόγονοί τους, κολλήγοι.

Όπως τότε, έτσι και τώρα, η πολιτική εξουσία δε μπορεί άλλο να κλείνει τα μάτια”, καταλήγει η κα Βαγενά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More