Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άνοιξε την «όρεξη» της αγοράς το ελληνικό ρύζι-Μεγάλη ζήτηση από Τουρκία, αραβικές χώρες και Ευρώπη

Ταμείο με θετικό πρόσημο ετοιμάζεται να κλείσει η φετινή εμπορική περίοδος για το ελληνικό ρύζι. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής απορροφήθηκε εύκολα και με αυξημένες τιμές, προκαλώντας χαμόγελα στους παραγωγούς. Μοναδική σκιά, οι αθρόες εισαγωγές σε ορισμένες ποικιλίες κίτρινου ρυζιού, που «φρέναραν» τις αντίστοιχες ελληνικές.

Οι αποθήκες των παραγωγών έχουν σχεδόν αδειάσει από προϊόν, ιδίως για τις μεσόσπερμες λευκές ποικιλίες που καλύπτουν περίπου το 70% της εθνικής παραγωγής.

Η μεγάλη ζήτηση για λευκές ποικιλίες ώθησε τις τιμές παραγωγού στα 500 ευρώ ο τόνος, μεσοσταθμικά. Για περίπου 6-7.000 τόνους κίτρινες ποικιλίες, ωστόσο, το ενδιαφέρον έχει ατονήσει τους τελευταίους μήνες και η τιμή έχει πέσει κάτω από τα 400 ευρώ ο τόνος.

Η επόμενη χρονιά ενδέχεται να είναι ακόμη καλύτερη για το ελληνικό ρύζι, αφού τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δείχνει να ευνοείται από τα κλιματικά φαινόμενα.

Ήδη η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο σκέφτεται να απαγορεύσει τις εξαγωγές ορισμένων ποικιλιών, ανέφερε το Bloomberg γεγονός που ίσως ανοίξει νέο εμπορικό παράθυρο για το ελληνικό. Το πρόβλημα, βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση είναι ότι θα υπάρξουν ανατιμήσεις του ρυζιού και στο ράφι, καθιστώντας ακριβότερο το καλάθι του νοικοκυριού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More