Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άργος Ορεστικό: Ξεφάντωμα μετά από δυο χρόνια στο Αργίτικο Καρναβάλι

Με το καθιερωμένο καρναβάλι υποδέχτηκαν τη νέα χρονιά στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς. Το μεσημέρι  πραγματοποιήθηκε η παρέλαση καρναβαλιστών στην οδό Μ. Αλεξάνδρου στο Άργος Ορεστικό, ενώ το γλέντι θα συνεχίζεται όλο το βράδυ στην ακριτική πόλη.

Όπως μετέδωσε, η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Φλώρινας Σοφία Ζουζέλη, το αργίτικο καρναβάλι διαρκεί δύο μέρες και σήμερα το μεσημέρι βγήκαν στον κεντρικό δρόμο τα στολισμένα άρματα. Κυρίαρχο στοιχείο στην παρέλαση, είναι η πολιτική και κοινωνική σάτιρα, ενώ ξεχωριστή θέση στην σάτιρα έχει το έργο και η παρουσία των τοπικών πολιτικών της περιοχής.

Σάτιρα και χορός

Το έθιμο η προέλευση του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων έχει εξελιχθεί. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν πραγματοποιηθεί τα καρναβάλια λόγω της πανδημίας και σήμερα με σύμμαχο και τον καλό καιρό μικροί και μεγάλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να απολαύσουν την παρέλαση με 14 άρματα που πήραν μέρος, συνοδευόμενα όλα από ορχήστρες με χάλκινα πνευστά. Οργανωμένα και τα σχολεία του Άργους Ορεστικού που συμμετείχαν στην παρέλαση. Ο Δήμος ενισχύει την δραστηριότητα αυτή βοηθάει για την κατασκευή των αρμάτων με στόχο βεβαίως να διατηρηθεί το έθιμο και στις νεότερες γενιές οι οποίες μεγαλώνοντας ασχολούνται με αυτό.

Το έθιμο της Πατερίτσας

Το αργίτικο καρναβάλι ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα με μία ακόμη παρέλαση στην οποία θα πάρουν μέρος μόνο γυναίκες. Πρόκειται για το έθιμο της Πατερίτσας με το οποίο θα κλείσει το καρναβάλι.

Το γλέντι πάντως συνεχίζεται στα μαγαζιά του Άργους Ορεστικού, όπου κάθε μπουλούκι γλεντάει με τη δική του ορχήστρα και με τη συμμετοχή των υπολοίπων κατοίκων. Θα ακολουθήσουν τα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς από τις 6 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου.

ΕΡΤ Φλώρινας: Σοφία Ζουζέλη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More