Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άρθρο BBC: «Ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου, υπόσχεται ειρήνη και δημοκρατία»

Σε άρθρο στο σάιτ του BBC με τίτλο «Ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου, υπόσχεται ειρήνη και δημοκρατία» αναφέρεται ότι «ο κίνδυνος εμφανίζεται με πολλές μορφές». Για τον μακροχρόνιο ηγέτη της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει το σχήμα ενός πρώην δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος έχει αφιερωθεί στο να φτιάχνει emoji καρδιάς με τα χέρια του. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που υποστηρίζεται από μια συμμαχία της αντιπολίτευσης έξι κομμάτων, λέει ότι εάν κερδίσει θα φέρει ελευθερία και δημοκρατία στην Τουρκία, ό,τι κι αν χρειαστεί.

«Η νεολαία θέλει δημοκρατία», δήλωσε στο BBC. «Δεν θέλουν η αστυνομία να έρθει στις πόρτες τους νωρίς το πρωί μόνο και μόνο επειδή έκαναν ένα tweet».

Είναι ο κύριος αντίπαλος του ισλαμιστή ηγέτη στις εκλογές της 14ης Μαΐου και έχει οριακό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Αυτή η σφιχτή κούρσα αναμένεται να πάει σε δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα. Επί του παρόντος, οι Τούρκοι μπορούν να πάνε φυλακή για «προσβολή του προέδρου». Πολλοί έχουν. «Λέω στους νέους ότι μπορούν να με επικρίνουν ελεύθερα. Θα φροντίσω να έχουν αυτό το δικαίωμα», λέει ο 74χρονος, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Μερικοί από τους υποστηρικτές του κ. Κιλιτσντάρογλου φοβούνται για την ασφάλειά του, αλλά λέει ότι αυτό είναι συνηθισμένο για την Τουρκία.

«Το να είμαι στην πολιτική στην Τουρκία σημαίνει να επιλέγω μια ζωή με κινδύνους. Θα ακολουθήσω το δρόμο μου ό,τι κι αν κάνει ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του. Δεν μπορούν να με θέσουν εκτός. Δεν μπορούν να με τρομάξουν. Έδωσα μια υπόσχεση σε αυτό το έθνος».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, 69 ετών, έχει περιπαίξει τον αντίπαλό του στο παρελθόν λέγοντας ότι «δεν μπορούσε να βοσκήσει ούτε ένα πρόβατο». Τώρα όμως είναι πιο δύσκολο να τον αγνοήσεις.

Φτάνοντας σε μια συγκέντρωση στην πόλη-λιμάνι της Σμύρνης, προπύργιο της αντιπολίτευσης, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έγινε δεκτός από μια θάλασσα υποστηρικτών που ανέμιζαν σημαίες.

Όπως αναφέρει το άρθρο: «Ακούγονται φωνές “Ο Κιλιτσντάρογλου είναι η ελπίδα του λαού”. Πολλοί στο πλήθος είναι νέοι»

Πέντε εκατομμύρια Τούρκοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Στα 15 του, ο Oούζ είναι πολύ νέος για να ψηφίσει, αλλά δεν μπορούσε να μείνει μακριά από τη συγκέντρωση: «Είναι καλός άνθρωπος και βλέπει θετικά το μέλλον. Αν γίνει πρόεδρος η οικονομία μας θα ανέβει και θα ανακάμψουμε».

Ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου μου είπε πριν από το συλλαλητήριο ότι θα επαναπροσανατολίσει την Τουρκία και θα δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις με τη Δύση, όχι με το Κρεμλίνο.

«Θέλουμε να γίνουμε μέρος του πολιτισμένου κόσμου», είπε. «Θέλουμε ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και πλήρη δικαστική ανεξαρτησία. Ο Ερντογάν δεν σκέφτεται έτσι. Θέλει να είναι πιο αυταρχικός. Η διαφορά μεταξύ εμού και του Ερντογάν είναι η διαφορά μεταξύ μαύρου και άσπρου».

Αλλά θα φύγει ήσυχα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν ηττηθεί μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, πρώτα ως πρωθυπουργός και τώρα ως παντοδύναμος πρόεδρος;

«Θα τον αποσύρουμε και θα τον στείλουμε στη γωνιά του», είπε ο κ. Κιλιτσντάρογλου. «Θα κάνει πίσω αθόρυβα. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί γι’ αυτό».

Άλλοι δεν είναι τόσο σίγουροι. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τούρκος ηγέτης μπορεί να ετοιμάζεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση που χάσει. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει προειδοποιήσει ότι η ψηφοφορία θα είναι «μια απόπειρα πραξικοπήματος από τη Δύση».

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε ότι η ενωμένη αντιπολίτευση θα είναι σε εγρήγορση, χωρίς να εμπιστεύεται ούτε τον πρόεδρο, «ούτε το Ανώτατο Εκλογικό του Συμβούλιο ούτε τους δικαστές του».

«Έχοντας περισσότερους από έναν παρατηρητές σε όλα τα εκλογικά κέντρα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ψηφοφορία διενεργείται σωστά, με ασφάλεια και ότι η καταμέτρηση γίνεται όπως πρέπει. Λαμβάνουμε προφυλάξεις για να το πετύχουμε αυτό, δουλεύοντας σκληρά εδώ και ενάμιση χρόνο.

«Από πολλές απόψεις είναι το αντίθετο του Ερντογάν. Έχει ηχογραφήσει βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας του στο λιτό τραπέζι της κουζίνας του, με φόντο να κρέμονται όμορφα πετσέτες για το τσάι. Δείχνοντας ότι ξέρει από κρεμμύδια, ο αντίπαλός του Ερντογάν εμφανίστηκε σε ένα βίντεο με ένα στο χέρι, προειδοποιώντας ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στα ύψη εάν ο κ. Ερντογάν παρέμενε στην εξουσία. «Τώρα, ένα κιλό κρεμμύδι κάνει 30 λίρες», είπε. «Αν μείνει θα πάει 100 λίρες».

Οι οικονομικές πολιτικές του προέδρου δέχονται έντονη κριτική για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό στην Τουρκία. Όποιος κερδίσει θα κληρονομήσει μια κατεστραμμένη οικονομία και ένα διχασμένο έθνος – δεν υπάρχει μαγική συνταγή για κανένα από τα δύο.

Στη εξέδρα, πλαισιωμένος από άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο κ. Κιλιτσντάρογλου σχηματίζει το σήμα κατατεθέν emoji της καρδιάς του για τα πλήθη. «Όλα θα είναι όμορφα», λέει. «Πίστεψέ το». Και το κάνουν.

Αλλά η συγκέντρωση του στην προκυμαία της Σμύρνης έγινε μόνο μια μέρα αφότου ο πρόεδρος έκανε τη δική του μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία ήταν χωριστά οι άνδρες από τις γυναίκες. Πολλοί θρησκευόμενοι συντηρητικοί θα μείνουν μαζί του. Μιλάει τη γλώσσα τους. Και βοήθησε την υποστήριξή του με προεκλογικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των μισθών. Καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα έντασης. Πολλές συζητήσεις είναι γεμάτες με προεκλογικές συζητήσεις -και φόβους- και η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σκληρή επιλογή από δύο ανταγωνιστικά οράματα. Μια νέα δημοσκόπηση Poll of Polls δείχνει ότι ο κ. Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσει την προεδρία, αλλά ότι η συμμαχία του προέδρου προηγείται στις εκλογές για το κοινοβούλιο. Με τις εκλογές στην πιο δύσκολη καμπή τους, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν οι επόμενες εβδομάδες θα περάσουν ειρηνικά.

Πηγή: BBC, Επιμέλεια: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More