Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άρχισε η συγκομιδή πατάτας στην Άνω Βροντού Σερρών

Άρχισε η συγκομιδή της πατάτας, στην Άνω Βροντού, αλλά οι Σερραίοι καλλιεργητές βλέπουν το κόστος να ροκανίζει τα κέρδη τους, ενώ προσπαθούν να διασφαλίσουν εργατικά χέρια.

Σε υψόμετρο 1.060 μέτρων παράγεται η καλύτερη πατάτα, τουλάχιστον από άποψη γεύσεως, όπως προϊδεάζει ο δημοσιογράφος Βασίλης Αναστασιάδης.

Αυτό έχει συγκεκριμένες αιτίες και δεν είναι τοπικό μύθευμα. Ο παραγωγός Δημήτρης Μιχτσόγλου, κάτοικος του πιο ορεινού οικισμού του νομού Σερρών και της ανατολικής Μακεδονίας, εξηγεί την διαδικασία που ακολουθεί το φυτό αποβάλλοντας τα υγρά του λόγω κρύου και έτσι αποκτά μοναδική γεύση. «Εάν οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες θα συγκρατούσε περισσότερη υγρασία και θα ήταν σαν “χόρτο”».

Η παραγωγή είναι καλή, αλλά η συγκομιδή γίνεται μετ’ εμποδίων. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό, καθώς δεν έρχονται πλέον αρκετοί Βούλγαροι και Αλβανοί, ενώ οι ντόπιοι, επιλέγουν τις λεγόμενες εύκολες και πιο διασκεδαστικές δουλειές, σύμφωνα με τον κ. Μιχτσόγλου.

Την επόμενη χρονιά η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη, γιατί το λίπασμα έφτασε τα 45 ευρώ, ενώ αυτήν την στιγμή η παράτα πωλείται στα 45 λεπτά και το κόστος ξεπερνά το κέρδος.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More