Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Έδεσε» στην Κρήτη το «Σάρλ ντε Γκολ» – Το πυρηνοκίνητο γαλλικό αεροπλανοφόρο θα παραμείνει στο Μαράθι μέχρι τις 7 Μαΐου

Έφτασε χθες Mεγάλη Πέμπτη και έδεσε στην Αμερικάνικη Βάση της Σούδας στα Χανιά, το Γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σάρλ ντε Γκολ». Το πυρηνοκίνητο γαλλικό πλοίο, θα παραμείνει στη βάση για πέντε ημέρες, μέχρι και τις 7 Μαΐου. Στην προβλήτα Κ-14 του ΝΑΤΟ, στο Μαράθι της Σούδας, κατέπλευσε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ. Με την κάμερα της ΕΡΤ η Ευτυχία Πενταράκη επισκέφθηκε τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου με τα 15 καταστρώματα και τις τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» έχει τεθεί υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση προκειμένου να συμμετέχει στην επιχείρηση Aquila στη Μεσόγειο, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Το αεροπλανοφόρο έχει μήκος 260 μέτρα, πλάτος 64 μ. και ύψος 75 μ., ενώ το πλήρωμά του αποτελείται από 2.000 άτομα, ανάμεσά τους και 200 γυναίκες.

Η ξενάγηση στο «Σάρλ ντε Γκολ» ξεκίνησε από το κατάστρωμα, συνεχίστηκε στη γέφυρα διακυβέρνησης που βρίσκεται στο 9ο κατάστρωμα και ολοκληρώθηκε στην αποθήκη που μπορεί να φιλοξενήσει έως 40 μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου. Το αεροπλανοφόρο διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα αντιμέτρων και ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς, ενώ στη γέφυρα υπάρχουν όλα τα σύγχρονα μέσα ναυσιπλοΐας. Το Ντε Γκωλ θα παραμείνει στη Σούδα μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα.

Ρεπορτάζ: Ευτυχία Πενταράκη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More