Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκθεση Κομισιόν για ευρωτουρκικές σχέσεις: «Ναι» σε θετική ατζέντα με την Άγκυρα αλλά υπό όρους

Παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες, η έκθεση της Κομισιόν και του ύπατου εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Ναι» σε θετική ατζέντα με την Άγκυρα, αλλά υπό προϋποθέσεις, είναι το μήνυμα των Ευρωπαίων.

Όπως τονίστηκε «είναι προς το συμφέρον όλων ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ναι», σε θετική ατζέντα, αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις. Μια θετική ατζέντα, αναλογική, προοδευτική και αναστρέψιμη».

Όσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας, επισημαίνεται η βελτίωση που παρατηρείται και όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν στην οικοδόμηση του θετικού μομέντουμ και στο να ενεργοποιήσουν πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας»

Όσον αφορά στην Κύπρο, υπάρχει σκληρή γλώσσα. Τονίζεται ότι «η Τουρκία πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στις συνομιλίες διευθέτησης και στην επανεκκίνηση των συνομιλιών με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» και υπογραμμίζεται πως «η διαδικασία δέσμευσης είναι εύθραυστη». Και τούτο διότι «η στάση όσον αφορά στην Κύπρο αποτελεί μεγάλη πρόκληση».

Προϋπόθεση για θετική ατζέντα με την Άγκυρα το να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες κατά κρατών – μελών Ε.Ε

Όσον αφορά στο πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτή η θετική ατζέντα με την Άγκυρα, τονίζεται ότι μπορεί να υπάρξει επαναφορά των διαλόγων υψηλού επιπέδου στην ενέργεια, στην οικονομία, στην διπλωματία. Προϋπόθεση όμως ότι η Τουρκία δεν θα προχωρά σε μονομερείς ενέργειες και θα σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών.

Επιπλέον σε ό,τι έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική και τα περιφερειακά ζητήματα, γίνεται αναφορά για πιο εντατικούς διαλόγους μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και μάλιστα θα μπορούσε να προσκαλείται στα άτυπα συμβούλια των υπουργών Εξωτερικών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για συζητήσεις, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Επισημαίνεται η τομεακή συνεργασία στο εμπόριο. Σε σχέση με το μεταναστευτικό υπάρχει αναφορά ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι επιστροφές των μεταναστών από την Ελλάδα, κάτι το οποίο είχε σταματήσει την περίοδο του κορονοϊού και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Γίνεται αναφορά στην τελωνειακή ένωση, στις συζητήσεις για τελωνειακή ένωση, αλλά αυτό που τονίζεται σε πάρα πολλά σημεία είναι «ναι», θετική ατζέντα, αλλά υπό όρους.

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Μπλίνκεν σε θετικό κλίμα στις Βρυξέλλες – «Ευκαιρία επαναβεβαίωσης των άριστων διμερών σχέσεων»

Η συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, διήρκησε περίπου 20 λεπτά. Ήταν μια πολύ ζεστή συνάντηση. Όπως είπε και ο κ. Γεραπετρίτης, ήταν μια ευκαιρία για επαναβεβαίωση των άριστων σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, διεθνή ζητήματα, τα επόμενα βήματα, όπως επίσης μια επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη στην Ουάσινγκτον και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «ήταν μια ευκαιρία για να αξιολογήσουμε την δημιουργική θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, που μπορεί η Ελλάδα να παίξει ως αξιόπιστος παίκτης και να επιτελέσει σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο.

Σημαντικό ζήτημα το οποίο απασχόλησε χθες ήταν το ζήτημα της Σουηδίας, η οποία δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ λόγω των καθυστερήσεων Τουρκίας και Ουγγαρίας. Αυτό που είπε σήμερα το πρωί ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, είναι ότι στη συνάντηση που είχε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του, τον διαβεβαίωσε ο κ. Φιντάν ότι είναι θέμα χρόνου η επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο. Μένει και η Ουγγαρία, η οποία αυτό που επαναλαμβάνει συνεχώς είναι ότι δεν θα μείνει η τελευταία χώρα που θα επικυρώσει.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More