Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας στην Μπάνια Λούκα

Η Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το Ίδρυμα της Μονής Χιλανδαρίου και το Πολιτιστικό Κέντρο «Banski Dvor», παρουσιάζουν στην πόλη  Μπάνια Λούκα, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, την ομαδική Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας Ο Χιλανδαρινός. Σύγχρονη εικαστική αποτύπωση».

Η Αγιορείτικη Εστία συμπληρώνει 800 έτη από την ενθρόνιση του Αγιορείτου Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού, ως πρώτου Αρχιεπισκόπου της Σερβίας (1219 – 2019). Το θέμα της Έκθεσης είναι Ο Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός, ο οποίος είναι κτήτορας, μαζί με τον πατέρα του Άγιο Συμεών, της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

Η καύση των ιερών λειψάνων του Αγίου Σάββα από τους Οθωμανούς. Τέμπερα σε χαρτόνι, 1956. Aleksandar Deroko Συλλογή Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Banski Dvor», ενός ιστορικού κτιρίου (1931-32), έδρα του Δούκα του Vrbas Banovina, ο οποίος διετέλεσε Διοικητής της περιοχής κατά τη διάρκεια του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024.

Ο Άγιος Σάββας ασκητής στο Άγιον Όρος, συγγράφων το Τυπικόν. Ψηφιακή ζωγραφική, 2019. Γιώργος Κόρδης. 100 εκ. X 100 εκ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων εικαστικών αγιογράφων και ζωγράφων με διάφορες τεχνικές (αυγοτέμπερα, σμάλτο, ξυλογλυπτική, κεντητική, ψηφιακή ζωγραφική, ακουαρέλες σε πέτρα, κ.α.).

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας (5/11/2019 – 20/1/2020) και  στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι στο «Μέγαρο Πριγκιπίσσης Λιούμπιτσα» (19/02/20 – 03/03/20) και στο Βέλικο Τύρνοβο, αίθουσα «Rafael Mihaylov» (21/03/22 – 04/04/22). Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.agioritikiestia.gr

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More