Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκκληση σε Ρωσία-Ουκρανία να σεβαστούν τις αρχές προστασίας του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, ζήτησε από την Ουκρανία και τη Ρωσία να αποδεχθούν τις πέντε αρχές προστασίας του πυρηνικού σταθμού του Ζαπορίζια.

Ο Γκρόσι είπε ότι ακόμη και μετά από μήνες προσπαθειών, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την προστασία της εγκατάστασης και τη μείωση του κινδύνου καταστροφικού πυρηνικού ατυχήματος, που θα μπορούσε να προκληθεί από στρατιωτικές δραστηριότητες όπως ο βομβαρδισμός, αναφέρει το Reuters.

Οι πέντε αρχές του Γκρόσι περιλαμβάνουν την υποχρέωση να μην επιτίθεται στον χώρο και από τον χώρο του πυρηνικού σταθμού, να μην χρησιμοποιείται ο χώρος του πυρηνικού σταθμού για την ανάπτυξη βαρέων όπλων όπως πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών και οι πύραυλοί, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά και τανκς, καθώς και για συγκρότημα σταθμών, αναφέρει το Tanjug.

Σε μια ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γκρόσι ζήτησε να παραμείνουν προσβάσιμοι και ασφαλείς οι σταθμοί τροφοδοσίας εκτός της περιοχής ΒΑ Ζαπορίζια, καθώς και όλα τα άλλα ζωτικά συστήματα που πρέπει να προστατεύονται από επιθέσεις ή δολιοφθορές.

Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More