Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Έλληνες και Αυτόχθονες – Κοινοτική ευθύνη και εθνοτική εμπειρία της αποικιοκρατίας» – Διάλεξη από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Η διάλεξη με τίτλο «Έλληνες και Αυτόχθονες – Κοινοτική ευθύνη και εθνοτική εμπειρία της αποικιοκρατίας», θα παρουσιαστεί από την Δάφνη Αραπάκη (Daphne Arapakis), υποψήφια διδάκτορας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Η διάλεξη αυτή είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023, στις 7:00 μ.μ., στον ημιώροφο (Mezzanine Level) του Ελληνικού Κέντρου, που βρίσκεται στην οδό Λόνσντεϊλ 168. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Η έρευνα της Δάφνης Αραπάκη, όπως επεσήμανε το σχετικό Δελτίο Τύπου, εστιάζει στην αλληλεπίδραση των εμπειριών της μετανάστευσης των Ελληνοαυστραλών και της ιστορίας της αποικιοκρατίας της Αυστραλίας.

Δάφνη Αραπάκη

Πώς συνδέουν οι Έλληνοαυστραλοί τις μεταναστευτικές τους εμπειρίες με την ιστορία της αποικιοκρατίας της Αυστραλίας;

«Στην προσπάθεια να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα μοιραστώ τα συμπεράσματα από το πρώτο στάδιο της διδακτορικής μου έρευνας, η οποία διερευνά τους τρόπους με τους οποίους οι Έλληνες στην Αυστραλία δημιουργούν την αίσθηση του ανήκειν τους», ανέφερε η κα Αραπάκη.

«Αντλώντας από τις διατυπώσεις της ιστορικής συνείδησης στις ελληνικές διασπορικές εκφράσεις που βρέθηκαν στον κινηματογράφο και τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, θα δείξω την ύπαρξη εθνοτικών προσεγγίσεων για την κατανόηση των εκκλήσεων των ιθαγενών για αναγνώριση κυριαρχίας. Με την ανάλυση μελετών της διασποράς με αυτές της αποικιοκρατίας, θα αναφερθώ σε ένα νέο αναλυτικό πλαίσιο που ονομάζεται εθνοτικός διαχωρισμός» πρόσθεσε.

Η κα Αραπάκη διευκρίνισε περαιτέρω ότι θέτοντας σε πρώτο πλάνο τον τρόπο με τον οποίο τμήματα της ελληνικής διασποράς εξορθολογίζουν την εγκατάστασή τους σε εδάφη των ιθαγενών, θα υποστηρίξει ότι ο εθνοτικός διαχωρισμός χρησιμεύει ως μέσο δια του οποίου οι Έλληνες στην Αυστραλία κινούνται επιδέξια και χρησιμοποιούν επιλεκτικά πτυχές της μεταναστευτικής τους ιστορίας για να ευθυγραμμιστούν ή να αποσυνδεθούν από την βρετανική αποικιοκρατία και την αυστραλιανή πολυπολιτισμικότητα.

«Προσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες διαχωρίζουν τις αντικρουόμενες ιστορικές αφηγήσεις για την ταυτότητά τους σε σχέση με τους αυτόχθονες, η έρευνά μου αποκαλύπτει ένα πρόβλημα που εμποδίζει τη δυναμική υποστήριξη προς τις πολιτικές επιδιώξεις των ιθαγενών», σημείωσε.

Η διάλεξη θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση σειράς πιθανών δυνατοτήτων για τα μέλη της ελληνικής διασποράς στην Αυστραλία να ξανασκεφτούν τις ιστορικές τους προοπτικές, να επαναπροσδιορίσουν το πλαίσιο της κοινοτικής ανάπτυξης και να σταθούν αλληλέγγυα με τις εκκλήσεις για δικαιοσύνη και πολιτικό μετασχηματισμό από τους ιθαγενείς της Αυστραλίας. «Αυτές οι τελικές παρατηρήσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε σχέση με το επικείμενο δημοψήφισμα  για τη Φωνή (Voice) στο Κοινοβούλιο», τόνισε.

Η Δάφνη Αραπάκη, όπως προαναφέρθηκε, είναι υποψήφια διδάκτορας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Η διατριβή της, «Μεσογειακές διασπορές, αυτοχθονικές κυριαρχίες: οι εθνοτικές διαστάσεις του αποικιακού παρόντος των εποίκων», διερευνά τη δυναμική των σχέσεων εθνoτήτων-ιθαγενών στην Αυστραλία. Η Δάφνη εργάστηκε ως Υπεύθυνη Πολιτικής και Έρευνας στο Συμβούλιο Νεολαίας του Kουρί και ως εθελόντρια στο Κέντρο Πόρων Αιτούντων Άσυλο.

Το 2023, της απονεμήθηκε η υποτροφία Χέλεν Μακφέρσον Σμιθ Τραστ (Helen Macpherson Smith Trust) και το βραβείο Αριστείας Διδακτορικού (PhD Excellence).

Πηγή: Νέος Κόσμος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More