Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έναρξη εργασιών αποκατάστασης στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

Για τον σχεδιασμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου ενημερώθηκε στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος το περασμένο Σάββατο.

Οι εργασίες σε πρώτη φάση αφορούν στην αποκατάσταση ενός μικρότερου κτηρίου στον αυλόγυρό του Ορφανοτροφείου, την εγκατάσταση του κεντρικού εργοταξίου και την τοποθέτηση των υποστυλωμάτων στο επιβλητικό κεντρικό ξύλινο οικοδόμημα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σε σύντομο χαιρετισμό του, επισήμανε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τα Κοινοτικά πράγματα οφείλουν να είναι προσεκτικοί διαχειριστές της κοινοτικής περιουσίας, η οποία αποτελεί κληρονομιά της Ρωμιοσύνης και ταυτίζεται με την ιστορική διαδρομή της στον χρόνο. Συνεχάρη ιδιαιτέρως τον άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακ, Λάκη Βίγκα, συντονιστή της Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το Ορφανοτροφείο, για την προσήλωσή του στη διάσωση του ιστορικού ομογενειακού κτηρίου, καθώς και για τις άδειες που εξασφαλίστηκαν για την έναρξη των εργασιών.

Επίσης, ευχήθηκε να εξευρεθεί το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την έναρξη και την ολοκλήρωση της αναστηλώσεως του Ορφανοτροφείου.

Στη συνέχεια ο κ. Βίγκας παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα και τη μεθοδολογία των εργασιών, που θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα στο ξύλινο συγκρότημα. Στη συνέχεια το λόγο πήραν η Ραμπιά Σένγκιουν και ο καθηγητής Ογούζ Τζεϊλάν, εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής.

Στις 25 Αυγούστου του 2022 οι τουρκικές αρχές έδωσαν την έγκρισή τους για να αρχίσουν τα έργα αποκατάστασης.

Εκτεταμένο σε πέντε ορόφους, το οικοδόμημα που αποτελείται από 206 δωμάτια κατασκευάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Αλεξάντρ Βαλορί το 1898 ως ξενοδοχείο για την εταιρεία που επίσης διαχειριζόταν το γνωστό Όριεντ Εξπρές.

Όμως, η λειτουργία του ως καζίνο και ξενοδοχείο εμποδίστηκε από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίντ Β’, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει την απαιτούμενη άδεια. Τότε το κτήριο αγοράστηκε από την Ελένη Ζαρίφη, σύζυγο πλούσιου Έλληνα τραπεζίτη που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη, η οποία το δώρισε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το 1903 το κτήριο έγινε ορφανοτροφείο και σπίτι για περίπου 5.800 ορφανά της ελληνικής μειονότητας έως το 1964, όταν αναγκάστηκε να κλείσει, θύμα της πολιτικής έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας λόγω του Κυπριακού. Οι φυσικές καταστροφές που σάρωσαν την περιοχή ανά τις δεκαετίες μετέτρεψαν σε ερείπιο το άλλοτε αριστοκρατικό κτίριο του νησιού.

Το κτήριο στη συνέχεια κατασχέθηκε από την τουρκική κυβέρνηση το 1997 και επανήλθε στο Πατριαρχείο, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2010.

Το 2018, η Europa Nostra, η πανευρωπαϊκή ομοσπονδία για την πολιτιστική κληρονομιά, τοποθέτησε το κτίριο στον κατάλογο των επτά πιο απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More