Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένας διαιτητής εξομολογείται: Γι’ αυτό μέτρησα το «χέρι του θεού»

Την ιστορία πίσω από τα δύο γκολ του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στην αναμέτρηση της Αργεντινής με την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 την ξέρουν όλοι οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου ανά τον κόσμο. Το δεύτερο γκολ ψηφίστηκε ως το γκολ του αιώνα, με τον Ντιέγκο Μαραντόνα να ντριμπλάρει όλη την ομάδα της εθνικής Αγγλίας μόνος του και να βάζει γκολ.

Το πρώτο, που σημειώθηκε τέσσερα λεπτά πριν -με τον Μαραντόνα να χτυπά με το χέρι την μπάλα- και φάνηκε σαν κεφαλιά, είναι το πιο αμφιλεγόμενο, γνωστό ως το «χέρι του θεού» και έχει τέσσερις πρωταγωνιστές. Τους θρυλικούς Μαραντόνα και Πίτερ Σίλτον, αλλά και τον διαιτητή Αλί Μπιν Νάσερ και τον βοηθό του Μπόγκνταν Ντότσεφ.

Ο Τυνήσιος διαιτητής, ο οποίος είναι και ο κάτοχος της ιστορικής μπάλας εκείνου του αγώνα, αποφάσισε πρόσφατα να την βγάλει σε δημοπρασία, όπου πουλήθηκε για 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Όταν ο Τυνήσιος ρωτήθηκε σχετικά με την απόφασή του να μετρήσει το γκολ του Μαραντόνα  κανονικά, αναφέρθηκε στο γεγονός, λέγοντας πως ακολούθησε τους κανόνες που του είχε παραδώσει η FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Δεν ήμουν ικανός να δω την φάση από την καλύτερη δυνατή οπτική γωνία, και γύρισα στον βοηθό μου, Μπόγκνταν Ντότσεφ για να δω αν είχε δει εκείνος κάποια παράβαση από τον Μαραντόνα. Όταν τον είδα να πηγαίνει στην γραμμή του κέντρου σήμαινε -σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA- πως το γκολ ήταν κανονικό, και γι’ αυτό το μέτρησα».

Από την δική του πλευρά, ο Βούλγαρος βοηθός, όσο βρισκόταν εν ζωή (1935-2017), υποστήριζε πως είχε δει κάτι αντικανονικό στην επίμαχη φάση ωστόσο υποστήριζε πως δεν μπορούσε να μιλήσει στον διαιτητή καθώς ισχυριζόταν ότι δεν του το επέτρεπε το πρωτόκολλο που του είχε δοθεί από την FIFA.

Οι δύο απόψεις για το σκηνικό και το πώς αυτό επηρέασε τις ζωές τους, δεν είναι οι ίδιες για τον Αλί Μπιν Νάσερ και για τον Μπόγκταν Ντότσεφ. Ο Τυνήσιος υποστηρίζει μέχρι και σήμερα πως η μπάλα γι’ αυτόν είναι ένα δώρο Θεού και ότι είναι χαρούμενος με την καριέρα και τις αποφάσεις που πήρε. Αντιθέτως, Ο Βούλγαρος μέχρι και την στιγμή που άφησε την τελευταία του πνοή, έλεγε πως καταστράφηκε η ζωή του και κατηγορούσε τον Ντιέγκο Μαραντόνα γι’ αυτό, αποκαλώντας τον «λίγο» στο ύψος αλλά και ως άνθρωπο.



 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More