Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένας φούρνος στην Ζίτσα έκανε το ελληνικό ψωμί διεθνές αξιοθέατο

Ως ταξιδιωτική εμπειρία περιγράφουν οι ιδιοκτήτες ενός φούρνου στην Ζίτσα Ιωαννίνων, το πως παρασκευάζουν το ψωμί, για εκείνους που θα επιλέξουν το χωριό τους για διαμονή.

Η έκπληξη στο ρεπορτάζ είναι ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βασίλης Σιώμος, που ανέδειξε ένα από τα ταλέντα του. Όπως αποκαλύπτει στην κάμερα από μικρός έμαθε την τέχνη του φούρναρη από τον πατέρα του και σήμερα ανέλαβε να ετοιμάσει μια παρτίδα ψωμιών για χάρη των τηλεθεατών. Αν μη τι άλλο ο Βασίλης απέδειξε ότι διαθέτει πολλά προσόντα και πάντα θα έχει δουλειά.

Ο Κώστας Καραμίχος, αρτοποιός, εξηγεί πως έγινε γνωστή η ιδέα για τον φούρνο του χωριού ή για τους ξενόγλωσσους «The Bakery of The Village – Zitsa». Το ζευγάρι των ιδιοκτητών περιγράφει την τέχνη τους ως «Η ποίησης της παρασκευής ψωμιού».

Το χωριό των 400 κατοίκων συνδέεται με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω ενός φούρνου. Τα προζυμένια ψωμάκια ταξιδεύουν ακόμη και τους διαδικτυακούς επισκέπτες σε έναν κόσμο με μυρουδιές και γεύσεις από τον κόσμο των παιδικών χρόνων.

Η σύζυγός του Άννα με καταγωγή κάπου από την Βοστώνη των ΗΠΑ, σε ένα ταξίδι με την αδελφή της στην Ζίτσα γνώρισε τον Κώστα και αποφάσισε να εγκαταλείψει τις ανά τον κόσμο περιηγήσεις της και να δημιουργήσει οικογένεια στο χωριό. Μια πρόκληση που συνοδεύτηκε από πολλές χαρές και παιδιά, να τρέχουν ανάμεσα στα καρβέλια και τους πάγκους της ζύμωσης.

Όποιος επισκέπτης φτάνει στον φούρνο αντιμετωπίζει την πρόκληση να δοκιμάσει τις δεξιότητές του στην παρασκευή των παραδοσιακών ψωμιών και να γευτεί από την ποικιλία των αρτοσκευασμάτων που του προσφέρονται. Η ιδέα φαίνεται πως ενθουσιάζει εκείνους που αναζητούν την αυθεντικότητα και την φιλοξενία.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More