Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένας χρόνος «Ζeitenwende» – Όλαφ Σολτς: Ειρήνη δεν επιτυγχάνεται με υποταγή

Τη σταθερή υποστήριξη της Ουκρανίας στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας υποσχέθηκε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Από το βήμα του Mπούντεσταγκ στην πρό ημερησίας διάταξης συζήτηση για τον έναν χρόνο από τη ιστορική του ομιλία για την «τομή εποχής» (Zeitenwende), ο Σολτς τόνισε ότι η «ειρήνη δεν μπορεί να είναι υποταγή» της Ουκρανίας στην επιτιθέμενη Ρωσία. «Με το πιστόλι στον κρόταφο δεν γίνονται διαπραγματεύσεις, παρά μόνον για υποταγή», είπε ο Σολτς, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ταυτόχρονα ο καγκελάριος έστειλε μήνυμα στην ηγεσία της Κίνας: «Αξιοποιήστε την επιρροή σας στη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και να μην προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο Σολτς. Διαβεβαίωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει μέρος του πολέμου», αλλά θα συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας με όπλα. Η Ουκρανία άντεξε και η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι στενότερη, σημείωσε ο Σολτς.

Ταυτόχρονα δήλωσε ικανοποιημένος που η ηγεσία Σερβίας και Κοσόβου δέχτηκαν την γαλλο-γερμανική πρόταση για την επίλυση της διαφοράς τους, σημειώνοντας ότι το μέλλον των βαλκανικών χωρών, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας είναι στην ΕΕ.

Παράλληλα, ο καγκελάριος σημείωσε ότι η Γερμανία κατάφερε να να περάσει το χειμώνα χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο με 70% πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More