Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένας χρόνος παραπληροφόρησης γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «συνοδεύεται» από μία τεράστια μάχη παραπληροφόρησης, η οποία διεξάγεται από Φιλορώσους που επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν και να μεταθέσουν την ευθύνη για πολλές φρικαλεότητες που συμβαίνουν. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τους Ουκρανούς ως «Ναζί» και να υπονοήσουν πως η «Δύση» έχει αρχίσει να εγκαταλείπει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Ψευδείς ειδήσεις – βίντεο στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι ίδιες οι ρωσικές Αρχές έχουν προπαγανδίσει την ιδέα ότι ορισμένες από τις χειρότερες φρικαλεότητες, όπως η σφαγή των αμάχων στην Μπούτσα τον Απρίλιο του 2022, ήταν σκηνοθετημένες.

Στην περίπτωση της σφαγής στην Μπούτσα, χρησιμοποιήθηκαν δύο κακής ποιότητας βίντεο τα οποία ήθελαν να δείξουν πως οι άνθρωποι προσποιούνταν πως ήταν νεκροί, ωστόσο τα βίντεο διέψευσε γρήγορα το AFP, λόγω των ανθρώπων του που βρισκόντουσαν στο σημείο.

Περισσότερα βίντεο έχουν βγει με το καιρό τα οποία ισχυρίζονται πως πολλές από τις φρικαλεότητες των Ρώσων ήταν σκηνοθετημένες από τους Ουκρανούς, όμως αποδείχθηκε πως το συνοδευτικό υλικό που υπήρχε στο βίντεο ήταν παντελώς άσχετο με αυτό που έδειχνε.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία

Πολλές από τις κατηγορίες αυτές «δείχνουν με το δάχτυλο» μερικούς από τους μεγαλύτερους οργανισμούς Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον κόσμο.

Αμέτρητα είναι τα παραποιημένα στιγμιότυπα οθόνης που έχουν κοινοποιηθεί πάνω στο θέμα του πολέμου. Το CNN, κατηγορήθηκε πως χρησιμοποίησε υλικό που ήταν εντελώς άσχετο με τον πόλεμο σε μία από τις καλύψεις του.

Πολλοί είναι επίσης αυτοί που κατηγορούν τα τηλεοπτικά κανάλια πως μεταδίδουν ψεύτικες εικόνες ανθρώπων με επιδέσμους και αίματα, ενώ στην πραγματικότητα όλοι αυτοί είναι όντως θύματα των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία.

Ουκρανία και Ναζί

Ένας τεράστιος αριθμός ψευδών ισχυρισμών στο διαδίκτυο υποστηρίζει την αφήγησή της Μόσχας πως ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντομίρ Ζελένσκι, είναι επικεφαλής μιας συμμορίες Ναζιστών ή χρηστών ναρκωτικών.

Με αυτόν τον τρόπο, έχουν κοινοποιηθεί παγκοσμίως αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τα οποία λένε πως ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου ήταν καλυμμένος με ναζιστικά τατουάζ και πως ο Ζελένσκι είχε φωτογραφηθεί στο παρελθόν με μία ποδοσφαιρική φανέλα η οποία είχε ως σήμα μια σβάστικα.

Οι κατηγορίες περί ναρκωτικών κυκλοφόρησαν μαζί με παραποιημένο βίντεο αμφιβόλου ποιότητας, ισχυριζόμενο ότι αποδεικνύει τον εθισμό του Ζελένσκι στην κοκαΐνη.

Στοχοποίηση κατά Ουκρανών προσφύγων

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν επίσης στοχοποιηθεί, ιδίως σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Σλοβακία. Στο διαδίκτυο έχουν πολλαπλασιαστεί οι χειραγωγημένες – παραπλανητικές φωτογραφίες και βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνουν τους πρόσφυγες ως νεοναζί και εγκληματίες.

Άλλα παραπλανητικά μηνύματα, μοιράζονται σε διάφορα έθνη της Ευρώπης, ισχυρίζονται ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες λαμβάνουν περισσότερα επιδόματα από τους συνταξιούχους στην χώρα στην οποία έχουν επιλέξει να μείνουν.

Η προδοσία των συμμάχων της Ουκρανίας

Ένα θέμα το οποίο συνεχίζεται να επαναλαμβάνεται είναι η υποτιθέμενη προδοσία της Ουκρανίας από την γειτονική της χώρα και σύμμαχο, την Πολωνία.

Οι μετεωρολογικοί χάρτες χειραγωγούνται έτσι ώστε να υποδηλώσουν πως η Πολωνία θέλει να προσαρτήσει κομμάτι του ουκρανικού εδάφους. Επίσης, έγγραφα παραποιούνται για να δείξουν ότι η Βαρσοβία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα προτεκτοράτο στην δυτική Ουκρανία.

Άλλες αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης θέλουν να υποδηλώσουν πως η υποστήριξη προς το Κίεβο δεν είναι τόσο «δυνατή» όσο πιστεύει πως είναι η Δύση.

Υπάρχουν επεξεργασμένες εικόνες από αφίσες κατά των προσφύγων στην Πράγα και στην Βαρσοβία, ενώ πολλές είναι παραποιημένες φωτογραφίες από έργα τέχνης του δρόμου τα οποία είναι εναντίον του Ζελένσκι σε μεγάλες πόλεις της υφηλίου.

Επίσης ουκ ολίγες φορές έχει επεξεργαστεί το πρωτοσέλιδο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, ώστε να χλευάζει τον Βολοντομίρ Ζελένσκι.

Κυρώσεις και ενεργειακή κρίση

Ένα ακόμα μέρος που έχει εστιάσει η παραπληροφόρηση είναι αυτό τον ενεργειακών ζητημάτων, λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την «Δύση» αλλά και την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτός από αμέτρητους ανακριβείς ισχυρισμούς όσον αφορά τις τιμές και τις προμήθειες, οι αναρτήσεις υποστηρίζουν πως ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, θέλει να απαγορεύσει τη θέρμανση των σπιτιών σε θερμοκρασίες άνω των 17 βαθμών Κελσίου.

Μια μαζική «εκστρατεία» ήρθε στο «φως της δημοσιότητας» στην Ευρώπη κατά την οποία κορυφαίοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι, κυρίως από την Γερμανία, μιμήθηκαν για να δημοσιεύσουν μηνύματα υπέρ της Ρωσίας.

Ο ιστότοπος της κορυφαίας εφημερίδας τσέπης της Γερμανίας, Bild, φαινόταν πως είχε παρουσιάσει ένα άρθρο το οποίο έλεγε πως ένα νεαρό αγόρι είχε χάσει την ζωή του κάνοντας ποδήλατο στο Βερολίνο, μετά την απενεργοποίηση των φώτων στους δρόμους την νύχτα, λόγω της ενεργειακής κρίσης που αντιμετώπιζε η Ευρώπη λόγω του πολέμου.

Ωστόσο, τόσο ο ίδιος ο ειδησεογραφικός ιστότοπος όσο και το άρθρο, αποδείχθηκε πως ήταν ψεύτικα.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More