Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία

Περίπου 35 οικογένειες κυνηγημένες από τον πόλεμο στην Ουκρανία έφτασαν στην Κέρκυρα, όπου βρήκαν καταφύγιο και την στήριξη των κατοίκων, προσδοκώντας να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα τους.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Ανδριώτης, συνάντησε την Λαρίσα Κουλιάσα, πρόεδρο του συλλόγου φίλων Ουκρανίας, η οποία ανέλαβε να βοηθήσει στην εγκατάσταση των ομογενών της στο νησί.

Περίπου 180 άτομα, κυρίως γυναικόπαιδα ζουν στην Κέρκυρα, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της ζωής τους. Κάποια παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, κάποια μέσω τηλεδιασκέψεων παρακολουθούν τα μαθήματα, που συνεχίζονται στην Ουκρανία.

Έχοντας εγκατασταθεί προ ετών στην Ελλάδα η κ. Κουλιάσα, έχει την συνδρομή της τοπικής κοινωνίας, αλλά η σκέψη όλων είναι στην Ουκρανία, όπου άφησαν γονείς, συζύγους, αδελφούς και παιδιά, να πολεμούν στο μέτωπο.

Οι συνθήκες εκεί είναι απερίγραπτες, καθώς με ελάχιστα μέσα στην διάθεση τους οι γιατροί συνεχίζουν να εργάζονται εν μέσω βομβαρδισμών στα χειρουργεία και πολλοί σκοτώνονται, προσπαθώντας να σώσουν ζωές, σημειώνει η κ. Κουλιάσα, η οποία έχασε έναν συγγενή της σε μια τέτοια επίθεση.

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ είναι το παιδομάζωμα, που πραγματοποίησαν οι Ρώσοι στις κατεχόμενες περιοχές και συνιστά έγκλημα πολέμου.

Ένας χρόνο έχει συμπληρωθεί από την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως δείχνουν τα γεγονότα η ιστορία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τραγικό τρόπο, επί ένα αιώνα. Όχι, πως διέφερε η ρωσική πολιτική κατά την περίοδο της Μεγάλης Αικατερίνης.

Η επιθετικότητα της Ρωσίας και η δικαιολόγηση του πολέμου παραπέμπει στον Λένιν, ο οποίος εννέα μόλις μήνες μετά το τετρασέλιδο αφιέρωμα του εναντίον των προσαρτήσεων, διότι όπως έλεγε, αυτές ήταν χαρακτηριστικό μόνο του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου,[1] άρχισε τις προλεταριακές προσαρτήσεις. Στις 17  Δεκεμβρίου 1917 με τελεσίγραφο 24 ωρών ο Λένιν κάλεσε την κυβέρνηση στο Κίεβο, η οποία στις 20 Νοεμβρίου ανακήρυξε την Λαϊκή Δημοκρατία της Ουκρανίας να αναθεωρήσει.[2] Τέσσερις ημέρες αργότερα, έστειλε ένα στρατιωτικό σώμα, προκειμένου να τους επαναφέρει στην τάξη.[3] Στις 22 Δεκεμβρίου οι Ουκρανοί απέρριψαν το τελεσίγραφο. Οι μπολσεβίκοι κατέλαβαν το Χάρκοβο, όπου στις 30 του μηνός ανακήρυξαν την “Λαϊκή Δημοκρατία της Σοβιετικής Ουκρανίας”,[4]ενώστις 2 Ιανουαρίου 1918 χαρακτήρισαν εγκληματίες τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ουκρανικής Ράντα. Η συνέχεια για το πως κατέληξε η Ουκρανία είναι γνωστή.

Παραπέμπει στον Μολότοφ, ο οποίος στις 31 Οκτωβρίου 1939, στην Έκτακτη Πέμπτη Σύνοδο του Ανωτάτου Σοβιέτ , χαιρέτιζε την εξαφάνιση της Πολωνίας, «αυτού του τερατώδους τέκνου της συνθήκης των Βερσαλλιών».[5] Το έργο της προπαγάνδας, για να δικαιολογήσει την σοβιετική εισβολή στην Πολωνία, ο Στάλιν το ανέθεσε στον I. Dumitrashko, ερευνητή, στο Ινστιτούτο Γεωγραφίας, της Ακαδημίας Επιστημών. Σε άρθρο με τίτλο “Απελευθερωμένα Εδάφη”, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Πρωτοπόρος (ПИОНЕР), εξηγούσε γιατί η Πολωνία έπρεπε να καταληφθεί από τον κόκκινο στρατό: «Οι λαοί της Δυτικής Ουκρανίας και της Δυτικής Λευκορωσίας απελευθερώθηκαν από τους σοβιετικούς αδελφούς τους από την καταπίεση αιώνων. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1939, τα στρατεύματα του Κόκκινου Στρατού διέσχισαν τα πολωνικά σύνορα, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα, λαμπερή και χαρούμενη ζωή για τους εργαζόμενους της Δυτικής Λευκορωσίας και της Δυτικής Ουκρανίας».[6]

[1] V. I. Lenin, Collected Works, Vol. 41, 1896- October 1917, Progress Publishers, Moscow, 1969, σ. 405.

V. I. Lenin, Collected Works, Vol. 24, April- June 1917, Progress Publishers, Moscow, 1964, Pravda  No. 27, April  8, 1917, σσ. 34-37

[2] Charles F. Horne, The Great Events of the Great War, Vol. VI, National Alumni 1920, σσ. 18- 24

[3] Т.Ф.Каряева, Директивы Главного командования Красной Армии, 1917-1920, Voenizdat 1969, Центральным государственным архивом Советской Армии, (T.F. Karyaeva, Οδηγίες της Κεντρικής Διοίκησης του Κόκκινου Στρατού, 1917-1920, Voenizdat 1969, Κεντρικά Κρατικά Αρχεία του Σοβιετικού Στρατού), № 162 ПРИКАЗ РЕВВОЕНСОВЕТА РЕСПУБЛИКИ О СОЗДАНИИ РЕЗЕРВНОЙ АРМИИ, № 140, 23 октября 1918, (Διαταγή του Επαναστατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας για την δημιουργία εφεδρικού στρατού) σσ. 194- 239

[4] Історія України, Война УНР с советской россией, https://histua.com/ru/istoriya-ukraini/novejshee-vremya/vojna-unr-s-sovetskoj-rossiej, 2010-2018

[5] Russia and the war: Molotov’s speech to the Supreme soviet of the Soviet Union, October 31st 1939, London, Modern books ltd., 1939

[6] ПИОНЕР, Освобожденные земли, И. Думитрашко, старший научный сотрудник Института географии Академии наук СССР, No 11, Ноябрь 1939 г., Издательство ЦК ВКП (б) „Правда“, [Πρωτοπόρος, Aπελευθερωμένα εδάφη, I. Dumitrashko, Ανώτερος Ερευνητής, Ινστιτούτο Γεωγραφίας, Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ, Νο 11, Νοέμβριος 1939, Έκδοση της Κεντρικής Επιτροπής του Συνδικαλιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος των Μπολσεβίκων «Pravda», σσ. 81- 86].

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More