Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένα νέο αστέρι γεννιέται: Όλοι μιλούν για τον 16χρονο Γιαμάλ της Μπαρτσελόνα τον οποίο κοστολογεί για 1 δισ. δολάρια

Για λίγο καιρό υπήρχαν ψίθυροι στη Βαρκελώνη ότι ένας νέος σούπερ σταρ αναδυόταν από τις διάσημες τάξεις των νέων της. Τώρα, μετά από μια χρονιά-ρεκόρ, σχεδόν όλοι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο γνωρίζουν τον Λαμίν Γιαμάλ.

Ο ταλαντούχος επιθετικός μπορεί να είναι μόλις 16 ετών, αλλά κάνει τεράστια εντύπωση τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές ποδόσφαιρο.

Τον Απρίλιο, σε ηλικία 15 ετών και 290 ημερών, έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί σε ματς με τους “μπλαουγκράνα”.

Είναι επίσης ο νεότερος παίκτης της “Μπάρτσα” που έχει αγωνιστεί στο Champions League και ο δεύτερος νεότερος στην ιστορία της διοργάνωσης μετά τον Youssoufa Moukoko της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο, σκόρπισε τη μαγεία του στην εθνική ομάδα της Ισπανίας και έγινε ο νεότερος παίκτης και σκόρερ της ιστορίας της, όταν μπήκε ως αλλαγή στη νίκη με 7-1 επί της Γεωργίας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο επιθετικός έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της La Liga, αφού σκόραρε για την ομάδα του εναντίον της Γρανάδα την Κυριακή.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό βιογραφικό για έναν παίκτη που δεν έχει παίξει ακόμη μια ολόκληρη σεζόν στο επαγγελματικό παιχνίδι και ο ουρανός φαίνεται να είναι το όριο για τον ταλαντούχο επιθετικό.

Γεννημένος στην Ισπανία, ο Γιαμάλ έχει πατέρα Μαροκινό και μητέρα από την Ισημερινή Γουινέα. Όταν το άστρο του άρχισε να λάμπει, τέθηκαν απορίες σχετικά με το ποια εθνική ομάδα θα επέλεγε να εκπροσωπήσει.

Αυτή η συζήτηση φαίνεται να έχει πλέον τελειώσει, καθώς ο νεαρός έχει ήδη κερδίσει δύο συμμετοχές στην εθνική ομάδα της Ισπανίας.

Ο προπονητής της εθνικής Ισπανίας Ντε λα Φουέντε είναι ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του Yamal και δεν διστάζει να επαινέσει το ανερχόμενο ταλέντο.

“Τον συναντήσαμε στη Βαρκελώνη. Ήταν βασικό στέλεχος των ομάδων νέων της Ισπανίας και είναι ένας ποδοσφαιριστής με εξαιρετική δύναμη”, δήλωσε ο De la Fuente στους δημοσιογράφους τον Σεπτέμβριο, πριν από το διεθνές ντεμπούτο του Γιαμάλ.

“Μοιάζει σαν να τον έχει αγγίξει το ραβδί του Θεού. Είναι διαφορετικός.”

“Κοιτάμε το επίπεδο του παίκτη, όχι την ηλικία. Είναι έτοιμος να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για το μέλλον”.

Μετά από δύο εντυπωσιακές εμφανίσεις για την Ισπανία, ο De la Fuente έχει από τότε συγκρίνει τον Γιαμάλ με τους μεγάλους του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι και Ντιέγκο Μαραντόνα και το βλέμμα των μέσων ενημέρωσης έχει στραφεί γρήγορα προς τον ταλαντούχο Γιαμάλ.

Ανεπιθύμητες συγκρίσεις

Η αντιμετώπιση τέτοιων επαίνων και θαυμασμού θα μπορούσε να είναι δύσκολη για τον Γιαμάλ, καθώς περιηγείται στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Πολλοί παίκτες έδειξαν πολλά υποσχόμενοι όταν πέρασαν από τη φημισμένη La Masia της Βαρκελώνης, πριν κληθούν να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες.

Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στον Ansu Fati, ο οποίος έκανε το άλμα σε παρόμοια ηλικία με τον Yamal πριν πέσει σε δυσμένεια και τελικά αποχωρήσει για Μπράιτον προκειμένου να ξαναχτίσει την καριέρα του.

Αλλά, από τη θετική πλευρά, υπάρχουν πολλά ταλέντα που συνεχίζουν να πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα στο παιχνίδι – τα σημερινά αστέρια της Μπαρτσελόνα, ο Πέντρι και ο Γκάβι, αποτελούν τέλεια παραδείγματα.

Ευτυχώς για τον Γιαμάλ, ο οποίος βρίσκεται στον σύλλογο από τα επτά του χρόνια, σύμφωνα με τη FIFA, την παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος, έχει έναν προπονητή στην Μπαρτσελόνα που ξέρει ακριβώς πώς να μεταβεί από προϊόν της ακαδημίας σε σπουδαίο σύλλογο.

Ο Χάβι, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, ήταν προσεκτικός όταν συνέκρινε τον Γιαμάλ με προηγούμενους μεγάλους, αλλά έχει εντυπωσιαστεί εξίσου από τις ικανότητές του.

“Ελπίζω ότι ο Λαμίν μπορεί να σηματοδοτήσει μια εποχή, αλλά δεν του κάνουμε χάρη λέγοντας κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο Χάβι στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ESPN.

“Είναι αλήθεια ότι οι προσδοκίες είναι τεράστιες και, σε ηλικία 16 ετών, παίζει σε ανταγωνιστικό επίπεδο, κάτι που είναι εξαιρετικά θετικό.

“Αλλά ας δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον χωρίς να τον συγκρίνουμε με τον Μέσι. Δεν πήγε τόσο καλά για όλους τους παίκτες που συγκρίθηκαν με τον Μέσι στο παρελθόν”.

Η Μπαρτσελόνα έβαλε ρήτρα για αυτόν ύψους 1 δισ. δολαρίων!

Αν και οι συγκρίσεις με τον Μέσι δεν βοηθούν, είναι αναπόφευκτες, δεδομένων των αναμφισβήτητων ομοιοτήτων στα παιχνίδια τους.

Όπως και ο επτά φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας, ο Γιαμάλ φαίνεται να παίρνει πάντα τη σωστή απόφαση και έχει ένα γύρισμα του ποδιού που αφήνει τους αμυντικούς άναυδους.

Αν και μικρόσωμος, έχει μια αλάνθαστη ικανότητα να βρίσκει τον τρόπο να ξεφεύγει από τους αντιπάλους του και τα σωματικά του τεχνάσματα μοιάζουν σαν να έχουν βγει κατευθείαν από το κουτί με τα κόλπα του Μέσι.

Αλλά ο Γιαμάλ είναι ένας παίκτης από μόνος του και συνεχίζει να αποδίδει με χαμόγελο στο πρόσωπό του παρά την πίεση που ασκείται στους νεαρούς ώμους του.

Όπως είναι φυσικό, η Μπαρτσελόνα ήθελε απεγνωσμένα να δέσει το τελευταίο παιδί-θαύμα της με τον σύλλογο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γιαμάλ υπέγραψε νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο Nou Camp μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μια αστρονομική ρήτρα εξαγοράς ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (περίπου 1,05 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αυτό αποδεικνύει πόσο ψηλά βλέπει η Μπαρτσελόνα το νέο τολμηρό ταλέντο της, το οποίο έχει όλα τα φυσικά προσόντα για να γίνει ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο.

Πλέον είναι σταθερό μέλος τόσο της ομάδας του όσο και της εθνικής του ομάδας, τα μάτια του κόσμου θα είναι στραμμένα στην εξέλιξη του Γιαμάλ αυτή τη σεζόν.

Με τις προσδοκίες στα ύψη, μένει να φανεί αν αυτός ο λαμπρός νεαρός μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές.

Πηγή: CNN
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More