Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Γεωργία: Φυλλώδη λαχανικά στην αγορά με το γλαστράκι τους

Ένας βιώσιμος πλανήτης είναι το ζητούμενο. Ο σημερινός τρόπος παραγωγής προϊόντων διατροφής όμως, επιβαρύνει ιδιαίτερα το οικοσύστημα και παίζει καθοριστικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή δεδομένου ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων δεσμεύει το 40% των χρήσεων γης, ενώ απορροφά το 70% των υδάτινων πόρων που συνεχώς μειώνονται. Θα πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αγρότες να ακολουθήσουν νέες βιώσιμες μεθόδους παραγωγής που να ικανοποιούν την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα χωρίς να υποβαθμίζεται διαρκώς το υπέδαφος και να καταστρέφονται οι φυσικοί πόροι.

Το μέλλον ίσως βρίσκεται στις υδροπονικές καλλιέργειες. Σε μικρότερη έκταση παράγονται περισσότερα προϊόντα ενώ οι απαιτήσεις σε νερό είναι πολύ λιγότερες.

Στο ένθετο για τη ΓΕΩΡΓΙΑ, η Μαρία Σταθοπούλου, επισκέπτεται μια υπερσύγχρονη θερμοκηπιακή μονάδα, όπου παράγονται φυλλώδη λαχανικά και επιστρατεύεται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για το καλύτερο αποτέλεσμα, με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Δείτε ακόμα στο ένθετο για τη ΓΕΩΡΓΙΑ του ΕΡΤNEWS:

Κλαδεύουν τα δέντρα αλλά αγωνιούν για το μέλλον

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και προβληματισμένοι εμφανίζονται οι αγρότες και στο Μεσόβουνο Κοζάνης βλέποντας την φετινή παραγωγή τους μήλων και κερασιών αισθητά μειωμένη. Αγωνιούν για το μέλλον τους, ενώ κάποιοι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα. Όσοι παραμένουν πάντως, παλεύουν για το καλύτερο και εξετάζουν να στραφούν ακόμη και στην μεταποίηση των ποιοτικών τους προϊόντων, για να τους προσδώσουν προστιθεμένη αξία.

Μεταποίηση καρυδιών για προστιθέμενη αξία

Στο Μεσόβουνο Κοζάνης οι αγρότες σκέφτονται να στραφούν και στην μεταποίηση των προϊόντων τους για να αποκτήσουν αυτά προστιθέμενη άξια και για να αυξήσουν οι ίδιοι το εισόδημά τους, στη Μαγούλα Ελασσόνας όμως κάποιοι το έχουν ήδη υλοποιήσει. Δυο παραγωγοί καρυδιών έφτιαξαν βούτυρο και λάδι από την καρυδόψιχα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More