Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Απλουστεύονται οι διαδικασίες για την απονομή εφάπαξ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Πυκνώνουν οι φωνές υψηλόβαθμων στελεχών των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και ευρωζώνη για παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για ολόκληρο το 2024 δημιουργώντας βαρύ κλίμα στην αγορά ομολόγων.

Μετά το μπαράζ των δηλώσεων από Κεντρικούς Τραπεζίτες πολιτειών, οι οποίοι συμμετέχουν στο ΔΣ της Fed τα αμερικανικά ομόλογα εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα  ρεκόρ.  

Η απόδοση στο 10ετές έχει σκαρφαλώσει σε νέο υψηλό 16 ετών στο 4,78%. Την ίδια ώρα, η απόδοση στο 30ετές επίσης βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, στο 4,9%.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

10ΕΤΕΣ:                     4,78%

30ΕΤΕΣ:                     4,9%

ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ 16 ΕΤΩΝ

Ανάλογη θέση με αυτή των Αμερικανών συναδέλφων του εξέφρασε και ο Φίλιπ Λέιν ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδηγώντας και τα ευρωπαϊκά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Το μεν γερμανικό ανήλθε στο 3% για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2011 παρασύροντας και τις αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. 

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ 

 (10ετή ομόλογα)

Χώρα                    Απόδοση            

ΓΕΡΜΑΝΙΑ          2,99%                   

ΙΤΑΛΙΑ                  4,97%                   

ΙΣΠΑΝΙΑ               4,10%                   

ΕΛΛΑΔΑ               4,53%           

Αποκλιμάκωση καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στην διεθνή τιμή του πετρελαίου κάτι που αποτυπώνεται ήδη στις τιμές χονδρικής των καυσίμων. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμή αντίστοιχη με την περσινή.

1

ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

15/10/2022:                1,41 € / λίτρο 

15/10/2023*:              1,50-1,55 € / λίτρο 

Πρόβλεψη με τα σημερινά δεδομένα 

2

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΙΜΗΣ 

1.      Περαιτέρω μείωση διεθνούς τιμή πετρελαίου 

2.      Ενίσχυση ευρώ έναντι δολαρίου 

3.      Επιδότηση τιμής στην “πηγή” από τα διυλιστήρια 

Μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων διανομής και των φόρων, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της ΗΕΡΙ που αφορά στο κόστος ρεύματος σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σε αλλαγές στον Κανονισμό λειτουργίας της κύριας αγοράς σχεδιάζει να προχωρήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γιάννος Κοντόπουλος, αυστηροποιούνται τα κριτήρια εισαγωγής αλλά και παραμονής μίας επιχείρησης στο χρηματιστήριο. Ο νέος κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2024.

Εμπλουτίζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e ΕΦΚΑ, καθώς  πλέον οι αιτήσεις απονομής εφάπαξ, για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενους, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών επισημαίνει ο υποδιοικητής του Οργανισμού Αλέξανδρος Βαρβέρης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Κατερίνα Γράβου.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More