Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Από 1η Δεκεμβρίου η επιλογή είδους τιμολογίου ρεύματος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Προς τα πάνω αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2024 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε όλες σχεδόν τις μεγάλες οικονομίες, γεγονός που έχει προκαλέσει την υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού έως και 15 δολάρια ανά βαρέλι από τα υψηλά επίπεδα του Σεπτεμβρίου, που έφτασε μία ανάσα από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ειδικότερα για το 2023, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ενισχύει την πρόβλεψή του για αύξηση κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από 2,3 που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του συγκλίνοντας με την εκτίμηση του ΟΠΕΚ για 2,46 εκατομμύρια bpd.

Για το 2024, ανεβάζει την πρόβλεψή του για αύξηση κατά 930.000 bpd από 880.000 bpd που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, πολύ όμως χαμηλότερα από την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για άνοδο κατά 2,25 εκατομμύρια bpd.

Οι προσδοκίες του οργανισμού στηρίζονται στις ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων και την πρόσφατη πτώση των τιμών του αργού. Η ζήτηση το 2023 υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, καθώς και από τις παραδόσεις στην Κίνα, που τον Σεπτέμβριο η ζήτηση έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Οι προοπτικές για το 2024 θα είναι στο επίκεντρο και στην επόμενη συνάντηση του OPEC+, στις 26 Νοεμβρίου, όπου θα επανεξεταστούν να νέα δεδομένα.

Μεγάλη έκπτωση φόρου θα έχουν όσοι προχωρήσουν σε επισκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου τους. Διάταξη που ενσωματώθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπει ότι η έκπτωση θα φτάνει και τα 16.000 ευρώ σε βάθος 5ετίας.

Ανάσα στην αγορά των ομολόγων και άνοδο των μετοχών προκάλεσαν τα στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερη της αναμενόμενης αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Αμερική. Ωστόσο αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπέρμετρης αισιοδοξίας καθώς η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι καταναλωτές στην επιλογή τιμολογίου ρεύματος καθώς από την 1η Ιανουαρίου καταργούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις. Δεδομένου ότι τα σταθερά τιμολόγια θα κινούνται σε αρκετά υψηλότερες τιμές και τα δυναμικά απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν έξυπνους μετρητές, τα περισσότερα νοικοκυριά θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα στα δύο είδη κυμαινόμενων τιμολογίων.

Αμοιβές δεκάδων χιλιάδων ευρώ που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν και σε 6ψήφια νούμερα, καταβάλλονται σε influencers για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω των κοινωνικών δικτύων. Στοίχημα για την πολιτεία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η προστασία των καταναλωτών. Περισσότερα στο ρεπορτάζ της Βαλέριας Δολαψάκη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More