Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Δυνατότητα σύγκρισης των “πράσινων” τιμολογίων ρεύματος

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ 

Δυνατότητα σύγκρισης των πράσινων τιμολογίων θα έχουν από σήμερα οι καταναλωτές με την ανάρτηση του συγκριτικού πίνακα στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Ένας πίνακας, ο οποίος θα ανανεώνεται ανά μήνα. Να δούμε σε αυτή τη φάση τα δεδομένα για τον Ιανουάριο.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 

(διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΡΑAEY) 

0-500 KWh                              13,6 έως 17,06 λεπτά

500-1000 KWh                         14,6 έως 17,06 λεπτά

Νυχτερινό                                11,2 έως 17,06 λεπτά

Πάγιο                                       4-5 € / μήνα

Νέες συνήθειες από το νέο έτος στις συναλλαγές. Όχι μόνο γίνονται υποχρεωτικές για 35 ακόμη επαγγελματικούς κλάδους οι συσκευές pos αλλά επιβεβλημένες θα είναι και οι υπηρεσίες άμεσης μεταφοράς χρημάτων όπως το IRIS. Πάμε να δούμε στο βίντεο της Βαλέριας Δολαψάκη για το  πώς θα διαμορφωθεί η καθημερινότητά μας και τι πρέπει να ξέρουν οι επαγγελματίες.

Βαρύ είναι το ελεγκτικό φορτίο που καλούνται να σηκώσουν το νέο έτος οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Στους 72.885 προγραμματισμένους ελέγχους σε ακίνητα, εισοδήματα και υποθέσεις με «μαύρο χρήμα», προστέθηκαν ήδη και 3.500 καταγγελίες φοροδιαφυγής που έχουν γίνει από πολίτες μέσω της εφαρμογής «appodixi».

Από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών ξεκινά σήμερα, πρώτη μέρα της νέας χρονιάς, τη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ο «μαύρος χρυσός». 

Με πτώση άνω του 10% ολοκλήρωσαν το τρέχον έτος οι τιμές του πετρελαίου, σε μια χρονιά όπου οι γεωπολιτικές ανησυχίες, οι περικοπές παραγωγής και τα μέτρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού παγκοσμίως προκάλεσαν έντονες διακυμάνσεις στην αγορά του “μαύρου χρυσού”.

Και τα δύο συμβόλαια ολοκλήρωσαν το έτος στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση και οδήγησε σε καταβαράθρωση τις τιμές του καυσίμου, παρά τον συνεχιζόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο στη Μέση Ανατολή λόγω του καταστροφικού πολέμου στη Γάζα. 

Ωστόσο πρώτη διαπραγμάτευσης του έτους τα συμβόλαια καταγράφουν κέρδη. Ειδικότερα το αμερικανικό αργό κινείται στην περιοχή των 73 δολαρίων το βαρέλι ενώ το ευρωπαϊκό Μπρεντ στα 78 δολάρια ανά βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια σε ετήσια βάση καταγράφουν πτώση της τάξης του 5%. 

Οι επενδυτές πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά, καθώς οι αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα περιορίσουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών στις μεγάλες αγορές, βελτιώνοντας τη ζήτηση, ενώ και η εξασθένιση του δολαρίου καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να τονώσει περαιτέρω τη ζήτηση το 2024.

Έρευνα του Reuters σε 30 οικονομολόγους και αναλυτές καταδεικνύει ότι το αργό Brent θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 84,43 δολάρια το βαρέλι το 2024, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 80 δολαρίων περίπου φέτος και τα υψηλά άνω των 100 δολαρίων το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More