Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Η «μάχη» της Γκαρσονιέρας – Στα 3.000 ευρώ ανα τ.μ. η τιμή αγοράς

Είδος υπό εξαφάνιση έχουν γίνει οι γκαρσονιέρες, οι οποίες παραδοσιακά παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση για να καλύψουν- κυρίως οι νέοι- τις ανάγκες στέγασης τους. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη που γνωρίζει ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι τιμές ενοικίασης των μικρών διαμερισμάτων έχουν εκτοξευθεί έως και 70% σε σχέση με το 2015. Περίπου οι μισές γκαρσονιέρες στην Αθήνα ενοικιάζονται πάνω από 500 ευρώ μηνιαίως. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Γωγώς Κατσέλη.

Αποδίδει η “ψηφιοποίηση” της διαδικασίας υποβολής καταγγελιών για φοροδιαφυγή. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία μάλιστα δίνει οδηγίες στους ενδιαφερόμενους για το πώς μπορούν να υποβάλλουν τη δική τους καταγγελία, ανώνυμα ή και επώνυμα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 

(από 30/10/2023)

Επώνυμες:                  394

Ανώνυμες:                   1681

Σύνολο:                        2075

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 

(από 30/10/2023)

Φορολογικές παραβάσεις:     1807

Τελωνειακές παραβάσεις:      72

“Ακεραιότητα” αρχών             196

Την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε ετήσια βάση σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ.  Αν και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα κινούνται σε σταθερότερο και ισχυρότερο οικονομικό περιβάλλον σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια, το κόστος λειτουργίας αυξάνεται και η ζήτηση αναμένεται να πιεστεί λόγω του συνεχιζόμενου πληθωρισμού.

Επίσης η παρατεταμένη καλοκαιρία έχει μειώσει την επίπτωση του ενεργειακού κόστους όσον αφορά στη θέρμανση, ενώ η γενικότερη υποχώρηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών έχει σε ένα βαθμό αμβλύνει τις πιέσεις σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα κινήθηκε κατά μέσο όρο στις 108,0 μονάδες έναντι 105,5 μονάδες το 2022, επίδοση που είναι – σε ετήσια βάση – η υψηλότερη των τελευταίων 15 ετών. Αντίθετα οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ-27 και Ευρωζώνη σημείωσαν σημαντική επιδείνωση.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται ήπια, καθώς οι δυσμενείς επιπτώσεις της «ακρίβειας» έχουν ήδη ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στον δείκτη, ενώ και η εορταστική περίοδος συνέβαλε σε ηπιότερες εκτιμήσεις.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήπια ενίσχυση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αλλά και των καλύτερων προσδοκιών σε Κατασκευές, Υπηρεσίες και Λιανικό Εμπόριο, ενώ οι προσδοκίες στη Βιομηχανία, διατηρήθηκαν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Εύθραυστη ισορροπία στην αγορά του πετρελαίου, καθώς διευρύνεται ο κατάλογος των εξελίξεων που επηρεάζουν την τιμή είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Η αγορά αποτιμά καθημερινά τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Ερυθρά Θάλασσα, Λιβύη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρχίζει η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για το επίδομα ανεργίας. Με τελικό στόχο την αλλαγή του πλαισίου επιδότησης της τακτικής ανεργίας, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης προχωρά άμεσα στην καταβολή νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης 718 ευρώ σε όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα τακτικής επιδότησης. Το σχέδιο περιλαμβάνει και την κατάργηση τριών επιδομάτων που χορηγούνταν μέχρι σήμερα σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Κατερίνας Γράβου.

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More