Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Η νέα αύξηση των επιτοκίων επιβαρύνει τους δανειολήπτες

Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Με τη φράση «έχουμε ακόμα δρόμο» να διανύσουμε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προανήγγειλε μία ακόμα αύξηση των ευρωεπιτοκίων εντός του Ιουλίου.

Λίγη ώρα μετά την νέα αύξηση του ευρωεπιτοκίου σε υψηλά 22 ετών, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν άφησε πολλά περιθώρια για παύση στη σύσφιξη της νομισματική πολιτικής στη ζώνη του ευρώ και ο λόγος είναι ότι ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό είναι ακόμα μακριά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό αναθεωρείται οριακά προς τα πάνω στο 5,4% το 2023, στο 3% το 2024 και στο 2,2% (δηλαδή λίγο πιο πάνω από τον στόχο) το 2025.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

2023                            5,4%

2024                            3%

2025                            2,2%

ΠΗΓΗ: ΕΚΤ

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί την κα. Λαγκάρντ και τα στελέχη της ΕΚΤ είναι ο «επίμονος» δομικός πληθωρισμό, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα είδη διατροφής, λόγω των επιδράσεων που ασκεί η εύρωστη αγορά εργασίας στην ταχύτητα της αποκλιμάκωσης του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Πάντως η κα. Λαγκάρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική ως προς το φαινόμενο αυτό σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σπιράλ μισθών-τιμών το οποίο «θα δημιουργούσε σοβαρό προβληματισμό». 

Στον νέο αυτό κύκλο επιτοκιακών επιβαρύνσεων εισέρχεται και η εγχώρια αγορά δανείων με τις χορηγήσεις με κυμαινόμενα επιτόκια να επηρεάζονται από την νέα αύξηση του ευρωεπιτοκίου κατά 0,25%. Νέες λοιπόν επιβαρύνσεις για καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια φέρνει η αύξηση επιτοκίου της ΕΚΤ. Την ίδια ώρα ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ 

Νέα δάνεια 

Επιχειρηματικά

Καταναλωτικά

Μη ενήμερα στεγαστικά

Καταθέσεις (κυρίως προθεσμιακές)

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΝΕΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ 

                                                            Απρίλιος         

Καταναλωτικά                                     15,03%           

Στεγαστικά (κυμαινόμενο)                  4,06%             

Επαγγελματικά                                    7,57%             

Μέσο επιτόκιο                                   5,73% 

Όσοι εισέπραξαν αναδρομικές αμοιβές που αφορούν στο έτος 2021 μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις καθώς η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εν τω μεταξύ ο ελεγκτικός μηχανισμός αξιοποιεί ολοένα και περισσότερο τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή και φαίνεται ότι τα ειδικά λογισμικά αποδίδουν αποτελέσματα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 

(οι ηλεκτρονικές πηγές δεδομένων) 

·         e-apodeixi

·         πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων 

·         πλατφόρμα delivery 

·         σύστημα εισροών – εκροών

Οξύνονται τα προβλήματα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό λόγω των ελλείψεων προσωπικού, ενώ μόνο στην εστίαση εκτιμάται ότι οι θέσεις εργασίας που παραμένουν κενές είναι περισσότερες από 25.000. Οι επιχειρηματίες του κλάδου προσβλέπουν στην προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού μετά και την βελτίωση του ύψους των αποδοχών, η οποία αποτυπώνεται στην νέα διετή κλαδική σύμβαση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More