Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Μήνυμα για τις εξελίξεις στα επιτόκια η επερχόμενη συνεδρίαση της FED

Στην συνεδρίαση τηςΟμοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν στραμμένο το βλέμμα αγορές και επενδυτές, αναμένοντας την τοποθέτηση του Αμερικανού Κεντρικού Τραπεζίτη σε σχέση με την πορεία των επιτοκίων. Μεγάλη βαρύτητα για την αμερικανική αγορά έχουν και τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας από πέντε εταιρείες κολοσσούς με αξία πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καμπανάκι χτυπάει για την ελληνική οικονομία από την ενδιάμεση έκθεση του ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση η δυναμική που εμφάνισε το πραγματικό ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2023 φαίνεται να εμφανίζει σημάδια κόπωσης από το 3ο εξάμηνο, ενώ το ίδιο διάστημα επανεμφανίζονται
μακροοικονομικές ανισορροπίες.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2023
Ελλάδα: – 4,7%
Ευρωζώνη: 3,9%

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Α ΕΞΑΜΗΝΟ 2023
Κατοικίες: + 47,5%
Μηχανολογικός εξοπλισμός/ οπλικά συστήματα: -8,1%

Πρεμιέρα στις αγορές, για το 2024, με έκδοση 10ετούς ομολόγου κάνει η Ελλάδα. Την ίδια ώρα οι προσφορές για το Ελευθέριος Βενιζέλος έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ.
Τα επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο-όπως είπε- μια ανθεκτικότερη οικονομία και μια βιώσιμη ανάπτυξη, που οδηγούν σε νέες θέσεις εργασίας και σε δημοσιονομικό χώρο που επιστρέφει πίσω στην κοινωνία. Να παρακολουθήσουμε το σχετικό ρεπορτάζ του Άκη Αθανασόπουλου

Συνεχίστηκε και το 2023 η αύξηση των τοποθετήσεων των ελληνικών νοικοκυριών σε τραπεζικές καταθέσεις και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα, ενώ μεγάλη ήταν και η άνοδος των αποτιμήσεων σε μετοχές και ακίνητα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 5,3 δισ. ευρώ στα 147 δις. ευρώ παρά τα πολύ χαμηλά επιτόκια των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η αύξηση των καταθέσεων κατά 30 δις. ευρώ την τελευταία τετραετία, μπορεί να αποδοθεί σε παράγοντες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

Πρώτον, οι περιορισμένες δαπάνες για παρατεταμένη περίοδο λόγω της πανδημίας

Δεύτερον, στην αύξηση του ΑΕΠ

Και τρίτον, ενδεχομένως κάποια ποσά να επανήλθαν στα γκισέ των τραπεζών, από εκείνες τις καταθέσεις που είχαν αποσυρθεί πριν την επιβολή των capital controls.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More