Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Οι υψηλές τιμές στο πετρέλαιο και οι ακραίες καιρικές συνθήκες ασκούν πληθωριστικές πιέσεις

Σε πληθωριστικό κλοιό βρίσκονται ευρωπαϊκή και αμερικανική οικονομία. Από τη μία πλευρά το πετρέλαιο συνεχίζει την ανοδική του πορεία ασκώντας πιέσεις στα καύσιμα κίνησης και κατά συνέπεια στο λειτουργικό και μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά ο άστατος καιρός του Μαΐου και του Ιουνίου, οι καύσωνες του Ιουλίου που έχουν επιδράσει αρνητικά στην σοδειά των αγροδιατροφικών προϊόντων αλλά και η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για το εμπόριο των ουκρανικών σιτηρών δημιουργούν το τέλειο εκρηκτικό μίγμα για τις τιμές των τροφίμων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Το Μπρεντ κινήθηκε πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό έφτασε μία ανάσα από τα 83 δολάρια. Και τα δύο έχουν καταγράψει μηνιαία κέρδη πάνω από 12%

Την ίδια ώρα στην αμερικανική αγορά οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ βρίσκονται και πάλι σε άνοδο, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μία νέα αύξηση για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, το μέσο γαλόνι φυσικού αερίου διαπραγματεύτηκε στα 3,89 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2022.

Ο γνωστός οικονομολόγος Mohamed El-Erian κάνει λόγο για ένα «χαμόγελο πληθωρισμού» «δηλαδή, η τρέχουσα πτώση του πληθωρισμού δίνει τη θέση της σε μια σταθεροποίηση και στη συνέχεια μια ανοδική πορεία το τέταρτο τρίμηνο του έτους».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό καθώς επηρεάζει μεταξύ άλλων ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και τα λειτουργικά κόστη με αποτέλεσμα μέρος των επιβαρύνσεων να καταλήγει στους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών με την ΕΚΤ να περιμένει με το δάχτυλο στην σκανδάλη για μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Παρά πάντως την μεγάλη αύξηση στις τιμές τις τελευταίες εβδομάδες, ο πληθωρισμός στα καύσιμα κίνησης παραμένει αρνητικός. Άλλο πράγμα όμως ο πληθωρισμός και άλλο η ακρίβεια όπως δείχνουν και τα στοιχεία.

ΤΙΜΗ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ

08/08/2022            2,08 € / lt

08/07/2023            1,86 € / lt

08/08/2023         1,96 € / lt

Ετήσια μεταβολή:           -6%

Μηνιαία μεταβολή:       +5,4%

ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ

08/08/2022           1,84 € / lt

08/07/2023           1,58 € / lt

08/08/2023             1,71 € / lt

Ετήσια μεταβολή:           -7%

Μηνιαία μεταβολή:       +8,2%

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

Δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι ξεπέρασαν το όριο επιβολής των αναγκαστικών μέτρων της εφορίας. Εκτός από τους μεγαλοοφειλέτες υπάρχουν και αυτοί που οφείλουν μικρότερα ποσά και πλέον αντιμετωπίζουν τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας.

ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 

(Ιούνιος 2023) 

Σύνολο:  4,18 εκατ. 

Με χρέη άνω των 500€:  2,03 εκατ.

Υπό αναγκαστικά μέτρα: 1,45 εκατ.

Μπαράζ ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα για την πάταξη της αισχροκέρδειας για και νέα πρόστιμα για πλασματικές εκπτώσεις σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και καλλυντικών προαναγγέλλει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος σε συνέντευξη του στην Γωγώ Κατσέλη. Όσο για το καλάθι του νοικοκυριού, αναφέρει ότι εξετάζεται να ενταχθούν και τα σχολικά είδη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More