Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο – Πιθανές αλλαγές

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Τις αλλαγές οριστικοποιεί το οικονομικό επιτελείο μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στο πλαίσιο των εκπτώσεων και των προσφορών στα ράφια των supermarket. Ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους του κλάδου. Αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις σε μήλα και πορτοκάλια έρχονται οι καταναλωτές. Οι φυσικές καταστροφές εντός και εκτός Ελλάδας που έπληξαν την παραγωγή ανεβάζοντας τις τιμές. Τι λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς. Δείτε αναλυτικά στο Ένθετο για την Οικονομίατου EΡΤΝΕWS:

Η οικονομία σε αριθμούς

Με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις της συνεδρίασης του OPEC+ που αναβλήθηκε για τις 30 Νοεμβρίου και που θα κρίνει τα επίπεδα παραγωγής των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ξεκινούν την εβδομάδα τους οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή οι τιμές υποχώρησαν για 5η συνεχόμενη εβδομάδα διευρύνοντας τις Απώλειες σημείωσαν.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό κινείται στο εύρος των 75,5 δολαρίων το βαρέλι ενώ το ευρωπαϊκό Μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 80,5 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο προϊόντα έχουν καταγράψει απώλειες της τάξης του 10 σε διάστημα ενός μήνα.

Η αναβολή της συνεδρίασης του OPEC+ άσκησε πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Η αναβολή οφείλεται στην Αγκόλα και την Νιγηρία που πιέζουν ώστε να λάβουν το πράσινο φως για αύξηση της παραγωγής τους. Τουλάχιστον το ρήγμα στον OPEC+ φαίνεται πως δεν είναι βαθύτερο, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει την παράταση των περικοπών το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τη Σαουδική Αραβία. Όλα τα ενδεχόμενα ωστόσο παραμένουν ανοιχτά.

Αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

Στη Βουλή κατατίθεται εντός της εβδομάδας το φορολογικό νομοσχέδιο και όπως προκύπτει τα περισσότερα από 2.000 σχόλια που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης θα οδηγήσουν σε αλλαγές.

Σύσκεψη ΥΠΑΝ – Σούπερ Μάρκετ

Φρένο στις παραπλανητικές προσφορές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προς όφελος των καταναλωτών, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας είχε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ, με βασικό θέμα τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης για τον εντοπισμό πλασματικών προσφορών στο διάστημα της Black Friday, αλλά και της Cyber Monday που ξεκινά σήμερα και ήδη υπάρχουν ευρήματα.

Αυξήσεις σε μήλα και πορτοκάλια

Στα ύψη η τιμή των φρούτων κυρίως στα μήλα και στα πορτοκάλια. Η μείωση της παραγωγής πορτοκαλιών στη Λατινική Αμερική έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής παγκοσμίως, επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Παράλληλα, οι ζημιές στις καλλιέργειες μήλων της Θεσσαλίας λόγω της κακοκαιρίας έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής κατά 30% με 40% σε σχέση με πέρυσι.

Πότε πληρώνονται επιδόματα και συντάξεις

Εν αναμονή καταβολής των έκτακτων ενισχύσεων για τις γιορτές βρίσκονται εκατομμύρια συνταξιούχοι και δικαιούχοι επιδομάτων, οι οποίοι ωστόσο την τρέχουσα εβδομάδα θα λάβουν την σύνταξη του Δεκεμβρίου, ενώ θα καταβληθούν και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More