Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Προσωποποιημένες ρυθμίσεις για μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες – Αύξηση πληρωμών με το σύστημα IRIS

Ευκαιρία για εκ του σύνεγγυς επαφών που μπορούν να καταλήξουν και σε σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες προσφέρει το road show της JP Morgan. Ποιοι θα δώσουν το παρών από ελληνικής πλευράς. Εκρηκτική αύξηση των πληρωμών με το σύστημα IRIS. Πάνω από 2 εκατ. Έλληνες μεταφέρουν χρήματα άμεσα και δωρεάν. Επτά στους δέκα χρήστες είναι νέοι έως 34 ετών. Προσωποποιημένες ρυθμίσεις για μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Στα 106 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Δείτε αναλυτικά στο «Ένθετο Οικονομία» του EΡΤΝΕWS.gr

Ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% για την ελληνική οικονομία και φέτος προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, επισημαίνει στην έκθεσή του κάνοντας όμως λόγο για σημαντικές προκλήσεις.

Το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3% το 2023 και κατά 2,1% το 2024 σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενώ για τον πληθωρισμό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι από το 4,2% το 2023 θα κινηθεί στο 2,8% φέτος και θα υποχωρήσει στο 2% το 2025.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποστηριχθεί από θετική αύξηση των πραγματικών μισθών , ενώ οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να επεκτείνονται με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποστηρίζεται από κονδύλια της ΕΕ.

Για το τραπεζικό σύστημα, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι παρέμεινε υποστηριζόμενο από την ενίσχυση των ισολογισμών και ζητά αξιοποίηση της κερδοφορίας για να χτιστούν κεφαλαιακά μαξιλάρια.

Μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, θα έχουν την ευκαιρία για κρίσιμες επαφές στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο του Road Show που διοργανώνει η JP Morgan.

Αλματώδης ήταν η αύξηση των συναλλαγών μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ το 2023, καθώς το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 406 εκατ. συναλλαγές ύψους 450 δισ. ευρώ. Σημαντική ήταν η “παρουσία” της διατραπεζικής υπηρεσίας ΙRIS που αφορά άμεσες μεταφορές χρημάτων. Μια υπηρεσία, η οποία αναμένεται να εξαπλωθεί παντού το επόμενο χρονικό διάστημα μετά και την υποχρεωτική αποδοχή των πληρωμών αυτών στο σύνολο της αγοράς.

Η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία στα 106 δισ. ευρώ και η αδυναμία είσπραξής τους, οδηγεί το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο στη λήψη νέων μέτρων. Στο τραπέζι των συζητήσεων φαίνεται να βρίσκονται προσωποποιημένες ρυθμίσεις για μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες.

Τέλος, μαύρο ρεκόρ εργατικών ατυχημάτων το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της ανεξάρτητης έρευνας που διενεργεί η Πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στις τεχνικές επιχειρήσεις της χώρας. Κατά την παρουσίαση των στοιχείων, συγγενείς θυμάτων κατέθεσαν τις προσωπικές τους μαρτυρίες.

Παρουσίαση: Γωγώ Κατσέλη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More