Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τα έσοδα από ΦΠΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Στα 5,6 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο του έτους έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ.

Στην αύξηση συνέβαλαν η σημαντική ενίσχυση των εσόδων από τον ΦΠΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος.
H χρονιά είναι πλέον πολύ πιθανό ότι θα κλείσει με ρεκόρ εισπράξεων από τον φόρο προστιθέμενης αξίας.

Τέσσερις οι παράγοντες που αναμένεται να ανεβάσουν το ποσό ακόμη και πάνω από τα 23 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Η αυξημένη κατανάλωση, οι υψηλές τιμές η συνεχιζόμενη στροφή στις ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά και η διατήρηση των υψηλών συντελεστών υπολογισμού καθώς το 24% που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι ένας από τους τέσσερις υψηλότερους συντελεστές στην ΕΕ.

ΡΕΚΟΡ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΠΑ
Οι λόγοι της αύξησης:

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ)

ΥΨΗΛΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ (13% & 24%)

Η αύξηση στα ονομαστικά εισοδήματα έχει ως αποτέλεσμα και την είσπραξη μεγαλύτερου φόρου εισοδήματος. Η υπέρβαση στον σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού έναντι των στόχων, έφτασε στο 8μηνο στα 1,7 δισ. ευρώ με το δημόσιο να εισπράττει περίπου 13 δισ. ευρώ.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2011 εκτοξεύτηκε χθες η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου παρασύροντας το κόστος δανεισμού σε όλη την Ευρώπη. Ανησυχούν οι αγορές για νέες πληθωριστικές εστίες αλλά και για την πολιτική υψηλών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 10ΕΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2,8%
ΓΑΛΛΙΑ 3,35%
ΙΤΑΛΙΑ 4,7%
ΙΣΠΑΝΙΑ 3,9%
ΕΛΛΑΔΑ 4,3%

Απότομη άνοδος και στην τιμή του φυσικού καταγράφηκε χθες. Οι ανησυχίες για τις προμήθειες, εκτόξευσαν την τιμή στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 5μηνου δείχνοντας ότι οι τιμές της ενέργειας θα εξακολουθήσουν να μας απασχολούν έντονα.

ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
26/09 44,4 € / MWh
Ημερήσια μεταβολή: +11,7%
Μηνιαία μεταβολή: +15,6%
Ετήσια μεταβολή: -74,4%

Κλειστό είναι σχεδόν 1 στα 4 καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ: ΟΙ ΛΟΓΟΙ

-υψηλά ενοίκια
-κτίρια με ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες

Ο “ΧΑΡΤΗΣ” ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

-ένδυση, υπόδηση, αξεσουάρ: 16,2%
-εστίαση & διασκέδαση: 14,4%
-κοσμήματα, ρολόγια: 6,9%

είδη δώρων, οικιακής χρήσης & υφάσματα: 4,8%
-καταστήματα παροχής υπηρεσιών: 4,7%
-ξενοδοχεία & καταλύματα: 4,1%

Σαράντα δύο χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν από τον Μάρτιο του 2021 και εντεύθεν με μετρητά, μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ. Θα γίνουν διασταυρώσεις στοιχείων σε μία προσπάθεια εντοπισμού περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Πρόκειται για μεταβιβάσεις ακινήτων που αφορούν αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων και επαγγελματικών ακινήτων και έγιναν με ρευστό συνολικού ύψους 462 εκατ. ευρώ.

Ανάρπαστα έγιναν τα επιδοτούμενα δάνεια που χορηγούνται στους νέους, μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου». Ενώ η προθεσμία για την υποβολή αίτησης εκπνέει την Παρασκευή, τα 9.378 δάνεια που έχουν ήδη λάβει τελική έγκριση, έχουν δεσμεύσει 989 εκατ. ευρώ από το συνολικό διαθέσιμο κονδύλι του ενός δις. ευρώ. Το πρόβλημα στέγασης παραμένει οξύ και οι έρευνες καταγράφουν μεγάλη έλλειψη ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, αλλά και συνεχείς αυξήσεις ενοικίων που κινούνται μεσοσταθμικά στο 10%.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More