Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Τα σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου και τις αποδόσεις των ομολόγων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Σημαντικές απώλειες καταγράφονται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε μακροοικονομικά στοιχεία και παράγοντες που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο την ζήτηση, με φόντο όμως πάντα την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν από τις αρχές της εβδομάδας καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ευρωζώνη αναζωπύρωσαν τους φόβους της ύφεσης.

Στη δε περίπτωση του φυσικού αερίου οι επενδυτές επικεντρώνονται στις προβλέψεις για ήπιες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη έως τις αρχές Νοεμβρίου που σημαίνει επίσης χαμηλή ζήτηση, τη στιγμή μάλιστα που οι αποθήκες παραμένουν γεμάτες.

Ειδικότερα η τιμή του αργού πετρελαίου κινείται στην περιοχή των 83 δολαρίων το βαρέλι, το ευρωπαϊκό Μπρεντ στα 87 δολάρια καταγράφοντας και τα δύο συμβόλαια απώλειες της τάξης περίπου του 4% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το φυσικό αέριο υποχώρησε κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε κάθε περίπτωση οι αγορές εξακολουθούν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στη Μέση Ανατολή φοβούμενες μία κλιμάκωση της έντασης που μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της αγοράς. 

Εκτός από τη Μέση Ανατολή όμως τα βλέμματα είναι στραμμένα και στην Αθήνα καθώς οι αγορές περιμένουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Κίνδυνος ύφεσης από τη μία, επίμονος πληθωρισμός από την άλλη.

Η περαιτέρω μείωση των χαμένων εσόδων από τον ΦΠΑ μπαίνει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του οικονομικού επιτελείου. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα, παρά τη βελτίωση, παραμένει στις χειρότερες θέσεις της κατάταξης όσον αφορά στο λεγόμενο “κενό του ΦΠΑ”. 

ΚΕΡΔΗ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ 

(σε σύνολο 676.000 επαγγελματιών) 

·         32,7% με ζημιές ή μηδενικά εισοδήματα

·         25,5% με εισόδημα έως 5000 € 

·         20% με εισόδημα πάνω από 10.900 ευρώ

Το δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ποσοστού 9% που κατέχει στην Alpha Bank το ΤΧΣ. Η πρόταση της UNICREDIT αξιολογείται ήδη από το Ταμείο το οποίο θα καθορίσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον ιταλικό όμιλο, καθώς και με πιθανούς τρίτους επενδυτές.

Ενισχύονται τα κίνητρα νόμιμης απασχόλησης των συνταξιούχων καθώς καταργείται από το 2024 η περικοπή του 30% της σύνταξης όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εργασίας. Λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ της Κατερίνας Γράβου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More