Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Bloomberg – Το ΧΑΑ στην τριάδα των χρηματιστηρίων με τις καλύτερες επιδόσεις ετησίως

Τα κέρδη των προηγούμενων ημερών που εκτίναξαν τον δείκτη σε νέο υψηλό ρεκόρ 9 ετών, κρατάει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις ρευστοποίησης κερδών, χωρίς ωστόσο να αποχωρούν από μία αγορά που συγκεντρώνει σταθερά και δυναμικά όλα τα θετικά χαρακτηριστικά.

Από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 40%.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η αγορά δείχνει να κάνει κάποια ανοδικά ξεσπάσματα και να χρειάζεται μετά να παραμείνει στα νέα επίπεδα πριν συγκεντρώσει δυνάμεις για την επόμενη κίνηση. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι κανείς δεν θέλει να μείνει έξω από την αγορά της Αθήνας πριν την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά από την άλλη τα κέρδη είναι τόσο ελκυστικά που δύσκολα μπορούν να αντισταθούν.

Την ίδια ώρα ανάλυσή του Bloomberg στην έκδοση Businessweek, επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιστρέφει στα ραντάρ των επενδυτών μετά από μια δεκαετία και ότι οι ροές ξένων κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14% φέτος, εκτοξεύοντας το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τριάδα των καλύτερων επιδόσεων στον κόσμο.

Επίσης σύμφωνα με το Bloomberg οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες εκτινάχθηκαν πάνω από το 40% το 2012, είναι κάτω από το 4%. Πρόκειται για ποσοστό μικρότερο από την απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για τα ιταλικά ομόλογα που έχουν επενδυτική βαθμίδα και μόλις 1,4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το υπερ-ασφαλές γερμανικό χρέος.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ


Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

Στην επόμενη μέρα για τις επιδοτήσεις ρεύματος και κυρίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και για την ενημέρωση των καταναλωτών ως προς τα τιμολόγια επικεντρώνεται η νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τον μηχανισμό  λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2022 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις για το πλαίσιο που θα ισχύει ως προς τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από τον Οκτώβριο, όποτε και λήγει η ισχύς του έκτακτου μηχανισμού.

Εν τω μεταξύ σταθερά τιμολόγια για τον Αύγουστο ή μειώσεις σε σχέση με τον Ιούλιο ανακοίνωσε η πλειονότητα των προμηθευτών. Συγκεκριμένα οι χρεώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ παραμένουν στο επίπεδο του τρέχοντος μήνα, δηλαδή 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα αν η  κατανάλωση είναι έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 σεντς αν η κατανάλωση του μήνα υπερβεί τις 500 κιλοβατώρες. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση παραμένει επίσης στα 11,4 σεντς. Ενδεικτικά τα τιμολόγια από τους λοιπούς προμηθευτές:

Protergia Οικιακό Value: 0,0946 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 0,11115)

Ήρων SIMPLY GENEROUS HOME, 8,55 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,0855 €/kWh) (από 0,1125)

Elpedison Green Economy: 8 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,1) NRG on time: 13,7 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 13,2)

Watt&Volt Value: 9,46 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,15) Volterra: 13,98 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)

Zenith Home Now: 14,4 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο).

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί ένα από τα στοιχήματα που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση. Ήδη το  οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει μέτρα και παρεμβάσεις που θα ενεργοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα αρκετά από αυτά αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να κατατεθεί το Φθινόπωρο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More